Redskapen som är ryggens räddare
Städforskaren Rupesh Kumar visar upp den nya, böjda moppen som gör det möjligt att komma under möbler och in i trånga utrymmen. Foto: Kurt Engström/NSD. |
Vissa städmoment måste förbättras omgående, konstaterar städforskaren som också uppfinner nya redskap. Det gäller städning i tågvagnar, hamburgerrestauranger, passagerarbåtar och på idrottsläktare.
Rupesh Kumar, forskare vid Luleå tekniska universitet, har i sin avhandling funnit att städredskapens utformning har stor betydelse för städarbetet. Han har bland annat undersökt städarbetet i tågvagnar. Han följde 13 städares arbete och städade även själv tågvagnar under en vecka.
Rupesh Kumar har också undersökt städarbetet i kontorsmiljö. Han undersökte 220 kontorsrum och följde tio lokalvårdares arbete. Han fann att 65 procent av kontorsrummen var belamrade med el- och datorsladdar på golven. Något som belastar ryggar och axlar på dem som städar eftersom de måste böja sig och lyfta sladdarna när de moppar golven. 80 procent av all städning beräknas ske manuellt och 30 procent av den tiden går åt till att moppa golv.
Tog proffsens hjälp
Rupesh Kumar fann att många av de olämpliga arbetsställningarna i städarbetet berodde på olämpligt utformade städredskap. Med hjälp av lokalvårdarna arbetade han därför fram sex nya modeller av moppar – innan han hittade en design som de godkände.
Han utformade en mopp med böjt skaft som gör det möjligt att komma in under möbler och i trånga utrymmen men samtidigt minska belastningen på ryggar, handleder och knän.
– Lokalvårdare har använt raka moppar i 20 till 30 år. Den här moppen kan kännas ovan till en början, men när lokalvårdarna använt den några gånger har de tyckt att det känns konstigt att moppa med den gamla modellen.
Belönad för sin design
Den mopp han utformade har fått pris vid en internationell konferens om ergonomi. Rupesh Kumar har också utformat en annorlunda toalettborste. Han fann att toalettborstarnas korta skaft innebär en stor belastning på ryggar när de som skurar toaletterna måste böja sig långt neråt, framåt.
Ett problem som han anser kan undanröjas med ett nästan dubbelt så långt skaft. Rupesh Kumar har också utformat ett handredskap i trä avsett att användas för att pressa ner papper i papperskorgar så att pappret inte svämmar över och hamnar på toalettgolv.
– Nu planerar vi att gå vidare och söka samarbete med uppfinnare och tillverkare för att göra städredskap med bättre ergonomisk utformning. Men de som städar behöver troligen också få bättre undervisning i ergonomi, säger han.
FAKTA: Här är problemen
Exempel på problem i städarbetet – definierade av lokalvårdare:
- Sladdar
- Reglerbara skrivbord
- Svårt att dammtorka i kontor
- Möblering, papper, kartonger i kontor
- Tidspress
- Kaffefläckar på stengolv
- Stolar i klassrum
- För lite inflytande i byggfrågor
- Sladdar vid datorer
- För lite personal
- För små papperskorgar i toaletter
- Trasiga toalettstolar
- Blommor
- Dammtorkning av lampor
- Trösklar
- Dålig planering i byggfrågor – svåråtkomliga ytor
- Stökiga kontor
- Gummimattor i entréer
- Skräp i korridorer
- Ventilation som suger in damm
- Kaffekokning
Läs också: artikeln "Närmast outhärdligt att jobba", 20/12 2007
Läs också: artikeln "Städarna jobbar veckor i sträck", 20/12 2007
Helena Viita
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen