/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/olof_sundbom_1_0208.jpg
Inga blå plastskydd så långt ögat kan nå. Själv kör mäklaren Olof Sundbom med galoscher och spekulanterna får snällt ta av sig skorna för att inte repa golven. En del av kollegorna har inneskor med i väskan men i Olofs portfölj, med de egna initialerna på framsidan, ryms mest papper, tejp och en lunch-banan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

På den sjunde dagen väntar ingen vila. Inte om ens kall är att göra pengar på andras boende. LO-Tidningen har tagit tempen på mäklaryrket och hakat på Olof Sundbom som sedan slutet av 1980-talet vigt sina söndagar till hektiskt flängande mellan olika lägenheter och villor.

Det är ovanligt tyst i Stockholm denna söndagsförmiddag. Det har snöat tung blötsnö hela natten och den slukar ljuden. I tunnelbanevagnen är det tomt på folk. Och bland de nybyggda lägenhetshusen vid Stadion är det närmast ödsligt. Det är kallt och dunkelt. Men i porten till Svea torn 3 står en handfull förväntansfulla söndagsspekulaner och räknar minuter.

– Det är alltid några som vill komma först. För att få titta i ro. Eller sist, men det är förstås mer riskabelt. Då kan man mötas av en jäktad mäklare, säger Olof Sundbom och ler medan handen glider över den mörkgrå yllekostymen i hissen på väg upp till tionde våningen i tornet.

Hett objekt
Dagens första visning är en trea på 81 kvadratmeter och ett utropspris på 4.800.000 kronor. Lägenheten är omöblerad, väggarna vitmålade och vyn över Östermalm magnifik.

Inom två minuter är ett tiotal spekulanter på plats och börjar cirkulera i lägenheten. Och Olof Sundbom behöver ingen startsträcka.

– Här kan man följa solens gång. Men samtidigt är höjden alldeles lagom. Kommer man högre upp tappar man markkontakten, småpratar han med en kvinna i päls.

Efter tio minuter har ett 20-tal morgonrufsiga spekulanter hittat till visningen. Olof Sundboms kollega Marie Flärkmo stoppar folk i dörren, plöjer en del frågor och tar intresseanmälningar. Samtidigt hör jag Olof peka ut kyrktorn åt en medelålders kvinna.

"Människan är fantastisk"
En annan kvinna haffar honom och frågar hur det kommer sig att toaletten vetter mot vardagsrummet som också ska fungera som kök och matplats.

– Det går ju att bygga om, börjar han men blir avbruten av kvinnan som avfärdar det som nonsens.

Olof Sundbom byter taktik.

– Man får inte glömma att människan är fantastisk. Man anpassar sig till allt. Och läget är ju ändå oslagbart, allt annat kan man
ändra.

Blöta ytterkläder
Efter 20 minuter luktar det inte längre trägolv och torr inomhusluft utan sött av parfym och blöta ytterkläder. Ett 50-tal personer köar in i lägenheten och Marie ursäktar att hennes prospekt tagit slut, tackar dem som kommit och hälsar nya besökare välkomna men påminner dem om att ta av sig skorna.

På samma sätt fortsätter det fram till halvtid, efter 30 minuter. Lägenheten är knökfull men så liten att Olofs kommentarer om fondväggar och restaurangutbud hörs överallt, för även om alla blickar inte är riktade mot honom är mäklaren under spekulanternas uppsikt. Han lämnar nycklarna till lägenheten till kollegan som stannar den sista halvtimmen. Det är kö till hissen ner och Olof uppmanar folk att inte klämma in sig för många åt gången.

– Spekulanter får man ibland behandla som barn. De läser inte skyltar, de går in för många i hissar så att de stannar. Framför allt på husvisningar. Då kan de inte bete sig. Sticker knivar i fönsterkarmar och river upp mattor utan att först fråga om lov.

– En del vill bara förstöra, säger Olof och imiterar husspekulanter som redan i hallen utbrister ”Här luktar mööögel. Det känns på lukten!”.

Proffs som fyller sin funktion
I porten möter han en spekulant som han känner, ett visningsproffs.

– Det är en kategori för sig. De går på visningar år in och år ut utan att köpa. Men de fyller sitt syfte. För de spekulanter som vill köpa vet ju inte att de här bara fönsterhandlar utan tror att intresset är större.

Lägenheten i Svea torn är redan såld när du läser det här. Med visning på söndagen och måndagen är kunden ofta klar med budgivningen på torsdagen.

– Förr var det mindre jobb. Folk satte fasta priser och affärerna gick fortare. Men så var det också mycket lägre priser konstaterar Olof medan hans blick får något jagat i sig och han börjar spana efter parkeringsplatser utanför ettan vid Mosebacke på Södermalm.

Ger order
Väl uppe vid lägenheten ligger det bråte utanför dörren. Olof Sundbom tvekar inte utan ringer på hos grannen.

– Kan du ta undan det här? säger han i en förklädd fråga som egentligen är en order.

Samtidigt låser han upp, drar av sig galoscherna och välkomnar de första spekulanterna. Men här bildas ingen kö. Intresset är svalt och det dyker bara upp några få personer.

– De hade fest i går och kommer i morgon i stället, säger Olof och syftar på att ettan mest lockar ungdomar som hellre dyker upp på måndagsvisningen än på söndag förmiddag.

Lunchdags
Efter en halvtimme låser han igen, river bort tejpen och plockar ner lappen. Dagens sista stopp är en sjumiljonersvilla med sjöutsikt och båtplats i Saltsjöbaden. Olof äter sin banan.

Han tycks inte vara det minsta stressad av att folk alltid väntar på honom och att tidsschemat är tajt.

– När jag går in i visningsläge har jag mer tålamod. Jag vet att alla vill få sin beskärda del och att det inte går att bli arg på någon.

Och Olof Sundbom är en person som är tränad att klara stress. Under sin tid i det militära var han ansvarig för den tekniska driften
av ubåtar. Ett jobb som krävde en viss simult
ankapacitet men som han valde bort, tro det eller ej, för att få bättre arbetstider.

– Som ubåtsofficer låg jag ute ett par veckor i taget. Även om jag jobbar kväll både måndag och tisdag och alltid jobbar på söndagar har jag i alla fall kunnat lämna på dagis under småbarnsåren.

Halkade in
En gammal barndomskompis undrade om han inte skulle testa mäkleriet, och så blev det.

– Mäklare är världens roligaste skitjobb. Man måste alltid vara nåbar och alert. Men det är som att sätta upp en teater. Förberedelserna, annonsen, showen under visningen och det mest spännande – vem som ska köpa och till vilket pris? När det är avgjort kommer nya människor, från samhällets alla skikt, med nya objekt. Ja, jag älskar det.

Sista visningen är seg. En hel del folk dyker upp och medan Olofs kollega Cecilia Eriksson visar insidan tar Olof med sig spekulanter för att titta på tomten i skymningsljuset.

Råkoll på varje lya
Han tycks vara på strålande humör trots frågor om blåbetong och radonmätningar. Ett par stör sig på hans muntra skojande och härmar honom ironiskt när han inte ser det.

Oavsett vad man tycker om säljjargongen har Olof onekligen imponerande bra koll på objekten, något som få kunder lyckas uppfatta eftersom de bara ställer ett par frågor var och inte hör varandras undringar. En medelålders man har hakat upp sig på att elementen är heta när visningen går mot sitt slut.

– Vad har han i olje- och elkostnader per år, ägaren? Frågar han gång på gång och klagar på att stengolven är kalla.

Under visningarna är det som om Olof Sundbom omedvetet har lärt sig sålla bort gnället. Men i bilen på väg hem från årets första arbetsdag tänker han på hur våren ska bli. Om oron på marknaden ska spräcka en affär han har haft på gång länge och som kan innebära mycket pengar. Jag frågar på nytt om det verkligen är värt allt jobb, och om han inte saknar sina lediga söndagar. Då ler han på nytt.

– Men prästerna jobbar också på söndagar, och de gnäller inte, så varför ska jag göra det? Jag har ju valt det här.

FAKTA: Från ubåt till hus
Namn: Olof Sundbom
Jobb: Mäklare sedan 20 år, innan dess ubåtsofficer.
Ålder: 54 år.
Bor: I en solid stenvilla i Täby sedan snart två år. Innan dess i annan villa i 18 år.
Familj: Hustru och två barn, 21 respektive 24 år gamla.
Lön: Jag plockar ut 35.000 kronor i månaden men de som ligger på topp drar in miljonen om året.
Arbetstider: Själv väljer han att inte fundera så mycket på dem.

FAKTA: Två års utbildning

  • För att få registrera sig som mäklare krävs i dag en tvåårig högskoleutbildning i yrket. Totalt finns det cirka 6 200 mäklare i Sverige, varav 797 registrerade sig under 2007. Sammanlagt genomför de närmare 130 000 fastighetsaffärer per år.
  •  Den kund eller säljare som är missnöjd kan göra en anmälan hos Fastighetsmäklarnämnden. Under 2007 tog den emot 371 anmälningar, en ökning med 36 procent. Ofta handlar klagomålen om budgivningen. Nämnden kan även självmant granska ärenden och om det krävs utfärda varningar och dra in en mäklares registrering.

Källa: TT och Fastighetsmäklarnämnden.