/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/lo_op_0208.gif

70 procent i LO-opinion har ganska eller mycket stort förtroende för Wanja Lundby-Wedin. Det är en ökning med 28 procent-enheter sedan LO-Tidningen ställde frågan senast inför LO-kongressen 2004.

Andelen som har mycket stort förtroende för Wanja Lundby-Wedin har ökat från 9 till 31 procent. Det förklarar större delen av ökningen.

I månadsskiftet maj-juni är det LO-kongress. Om inget oförutsett inträffar kommer kongressen att välja Wanja Lundby-Wedin för en tredje period. 263 personer, 120 män och 143 kvinnor, har svarat på frågan om vilket förtroende de har för LO:s ordförande. Nästan alla är fackligt förtroendevalda på lokal nivå.

Skillnad mellan könen
Kvinnorna är mest positiva. 75 procent svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för Wanja Lundby-Wedin.  63 procent av männen svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende.

Frågorna till LO-opinion ställdes vid samma tid på året både nu och för fyra år sedan. De som svarade i januari 2004 hade två uppslitande strider under 2003 i färskt minne, EMU-omröstningen och Kommunals strejk. Många var besvikna på LO. Wanja- Lundby-Wedin blev måltavla för mycket kritik.

2007 genomförde LO en lyckad avtalsrörelse, men åkte också på några rejäla bakslag. Dyrare a-kassa och slopad avdragsrätt för medlemsavgiften ledde till massflykt både från fack och a-kassa. Som om inte det vore nog avslutades året med ännu en motgång

– EU-domen i Vaxholmsmålet.

Jämför med Stig Malm
Men knappast någon i LO-opinion nämner det som hände 2007. Den enda kritik som återkommer i flera svar är att Wanja Lundby-Wedin syns och hörs för lite.

Per-Olof Olsson, obduktionstekniker och kontaktombud i Kommunal på Falu lasarett, saknar Stig Malm:

– Honom såg och hörde vi. Numera är allt så slätstruket. Det finns ingen som sticker ut. Många gånger får man ställa sig frågan – finns arbetarrörelsen och vem för arbetarklassens talan?

Men alla är inte överens.

– Wanja Lundby-Wedin är kanske inte lika framträdande som exempelvis Stig Malm, men å andra sidan tycker jag att det är bra med mycket verkstad och lite snack. Hon är en rejäl kvinna som jobbat sig från golvet och uppåt till sin position, hon har inte glidit in på en räkmacka, tycker Thomas Carlsson, Hova, hyvlare på Bröderna Johanssons Bygghandel i Tibro och ersättare i Skogs- och träs sektionsstyrelse.

För lågmäld
I några av svaren 2004 fick Wanja Lundby-Wedin kritik för att vara ”i första hand socialdemokrat och i andra hand LO-ordförande”. I några av årets svar får hon kritik för att hon inte protesterar mot den borgerliga regeringens politik tillräckligt ofta och högljutt.

– Hon är alldeles för tyst med kritik mot regeringen. När stora grupper inom LO fått enorma försämringar borde hon skrika mer. Hon är trots allt vårt ansikte utåt. Men hon tillhör väl själv det samhällsskikt som har fått det betydligt bättre, anser Birgitta Högdahl, undersköterska i Stöde i Medelpad och bland annat arbetsplatsombud och ledamot i Kommunals sektionsstyrelse.

61 procent i LO-opinion svarar att de inte märker någon skillnad på grund av att LO har en kvinnlig ordförande. Men det är stor skillnad på män och kvinnor. 48 procent av kvinnorna säger att de märker ganska eller mycket stor skillnad till det bättre – mot 20 procent av männen.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/wanja_l_w_0208.jpg
Wanja Lundby-Wedin

"Förtroendet gäller även LO"
– Jag har verkat i ytterligare fyra år som LO:s ordförande. Jag har blivit mer känd. Fler vet vad jag gör och vad jag står för.
Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon tror att en del av förtroendet snarare avser LO som organisation än henne själv.

Hon nämner två tänkbara förklaringar: LO-samordningen i avtalsrörelsen och att LO sagt ifrån om politiska beslut som försämrar villkoren för löntagarna.

– LO har tydligt protesterat mot en politik som slår mot medlemmarna. Vi har visat att vi står på medlemmarnas sida.

Ändå handlar kritiken mot Wanja Lundby-Wedin i stort sett bara om att hon syns och hörs för litet.

– Jag får brev om det från medlemmar och förtroendevalda. Det visar på ett problem. Vi når inte ut i medierna.

Hon tar manifestatitionen mot regeringen den 19 december i Stockholm som exempel.

– Vi var 2.500 som tågade på gatorna. Det blev en notis och en liten bild i Aftonbladet, annars ingenting. Det är inte intressant när vi försvarar löntagarnas intressen. Det var helt annorlunda när vi protesterade mot s-regeringen. Då var alla medier intresserade.

FAKTA: Första kvinnan
Landsorganisationen (LO) bildades 1898. Wanja Lundby-Wedin är dess trettonde ordförande och den första kvinnan. Hon valdes för första gången på LO-kongressen 2000. Bertil Jonsson (1993-2000) och Stig Malm (1983-1993) är de två senaste företrädarna.

FAKTA: Så svarade LO-opinion på frågan: märker du någon skillnad därför att LO numera har en kvinnlig ordförande?

  Alla Män Kvinnor
Mycket stor skillnad till det bättre 5 % 3% 6%
Ganska stor skillnad till det bättre 26% 14% 36%
Ingen skillnad 62% 76% 52%
Ganska stor skillnad till det sämre 5% 5% 5%%
Mycket stor skillnad till det sämre 1% 1%


FAKTA: LO-opinion

LO-opinion är ingen opinionsundersökning, utan en enkät. Frågorna skickas med e-post.  299 LO-medlemmar, 156 kvinnor och 143 män, deltar denna vecka. Nästan alla är fackligt förtroendevalda på lokal nivå.

Samtliga 15 LO-förbund är representerade:

  Alla Män Kvinnor
Byggnads 7 7 0
Elektrikerna 3 3 0
Fastighets 13 9 4
Grafikerna 4 3 1
Handels 32 11 21
Hotell- och rest. 7 2 5
IF Metall 58 40 18
Komunal 114 20 94
Livs 6 6 0
Musikerna 4 2 2
Målarna 2 2 0
Pappers 5 4 1
Seko 29 20 9
Skogs- och trä 7 6 1
Transport 8 8 0
       
Hela LO 299 143 156