De flesta vill ha kvar extra sjuklön
Åtta av tio svenskar anser, till skillnad från regeringen, att man ska kunna teckna tilläggsförsäkringar som ger högre ersättning vid långtidssjukskrivning. TCO har gjort opinionsundersökningen.
Regeringen vill förändra sjukförsäkringen så att den vanliga, 80-procentiga sjukpenningen definitivt tar slut efter 364 dagar. Blir ett sjukfall längre än så kan en ”förlängd sjukpenning” på 75 procent av lönen komma i fråga.
Men denna ska inte få kompletteras med ersättning från en privat eller kollektivavtalad sjukförsäkring, enligt regeringens förslag.
De flesta emot
En klar majoritet av svenskarna är kritisk till detta, enligt TCO:s opinionsundersökning, som omfattar ett statistiskt urval av 1.000 svenskar från 18 år och uppåt. Ungefär åtta av tio, mer exakt 77 procent, anser alltså att man ska kunna teckna kompletterande försäkringar som ger högre ersättning än den som staten betalar ut.
Två av tre, eller 66 procent, anser att det är fel att ogiltigförklara sådana försäkringar för dem som redan har tecknat dem.
Sverige har anslutit sig till internationella överenskommelser om att parterna på arbetsmarknaden ska vara fria att sluta avtal med varandra.
Bryter mot avtalsrätt
Som LO-Tidningen har rapporterat hävdar landets kanske främsta expert på området, Ulf Edström, att regeringens förslag att hindra tilläggsförsäkringar strider mot sådana överenskommelser.
Nio av tio svarande i TCO:s undersökning anser att det är mycket viktigt (67 procent) eller ganska viktigt (22 procent) att Sverige följer internationella fördrag som vi har undertecknat.
Att döma av opinionsundersökningen har regeringen dessutom svagt stöd för själva förslaget att sänka ersättningen för de långtidssjuka. Sju av tio anser att det är fel.
Läs också: artikeln ”Svensk lag går emot ILO-konvention”, 11/1 2007
Läs också: artikeln ”Privata försäkringar stoppas”, 11/1 2008