Många kommuner har minskat ner på de praktiska utbildningarna på gymnasiet trots att behovet av yrkesutbildade ungdomar är stort. Organisationen Företagarna varnar nu för att smärtgränsen är nådd.

– Både på gymnasiet och på komvux ser man en åderlåtning av yrkesutbildningarna. Det är mycket bekymmersamt eftersom bristen på yrkesutbildade personer är stor, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för organisationen Företagarna.

Hon säger att det klart största hindret för småföretag som vill utöka sin verksamhet är bristen på yrkesutbildad personal. Företagarna kräver därför att kommunerna tar sitt ansvar och erbjuder de utbildningar som behövs, även om praktiska utbildningar är dyrare att anordna än de teoretiska.

Kommunerna måste också tillåta elever att söka yrkesutbildningar med riksintag på andra orter om de kan få utbildningen i hemkommunen, säger hon.

– Vilken utbildning man kan få ska inte avgöras av om man bor i en viss del i Sverige, eller i en rik eller fattig kommun.

Om kommunerna inte klarar yrkesutbildningarna måste de lyftas till en regional nivå, enligt Företagarna som också oroas över att antalet platser på komvux minskat kraftig, vilket också drabbar yrkesutbildningarna. Enligt en ny granskning från Skolverket försvann närmare 15 000 komvuxplatser förra året när regeringen drog ner på anslagen.

Samtidigt som yrkesutbildningen är i kris införs nu en ny försöksverksamhet med lärlingsutbildning på gymnasienivå. Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att Företagarnas medlemsföretag länge efterlyst lärlingsutbildningar. Hon betonar dock att försöket inte får ske på bekostnad av de vanliga yrkesutbildningarna.

– Den renodlade klassiska yrkesutbildningen behövs. Vi har inte råd att experimentera mer med den nu, säger hon.