Över hälften av de kommuner och landsting som har gjort en lönekartläggning har upptäckt osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, som regel till kvinnornas nackdel.

Arbetsgivare med minst tio anställda är skyldiga enligt lag att kartlägga och analysera löneskillnaderna mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.

Fackförbundet SKTF har frågat personalcheferna i kommunerna och landstingen om de har uppfyllt jämställdhetslagens krav, och fått svar från samtliga landsting och 82 procent av kommunerna.

Inga siffror på kommunnivå
Drygt 80 procent av de svarande har gjort en lönekartläggning – och i mer än vartannat fall har då osakliga löneskillnader upptäckts. Av undersökningen framgår inte hur många fall det rör sig om i varje kommun. Men där osakliga löneskillnader finns har arbetsgivaren, med något enstaka undantag, gjort en handlingsplan för att uppnå mer jämställda löner.

I början av november 2007 krävde ett antal direktörer inom Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter att kravet på lönekartläggning slopas. Kartläggningarna kostar pengar och ger klent resultat, hävdade de.

– Vår undersökning visar tydligt att lönekartläggning behövs, säger Elisabeth Adolfsson, vice ordförande i SKTF. Det finns ju osakliga löneskillnader hos många arbetsgivare. Och hur skulle man annars ha upptäckt det?

Verktyg som funkar
I SKTF:s enkät uppger över 80 procent av kommunerna och 95 procent av landstingen att lönekartläggningar är ett bra verktyg för att uppnå jämställda löner. De större kommunerna är dock mer tveksamma än de små.

Jämställdhetslagen kräver kartläggning av löneskillnaderna mellan män och kvinnor som utför ”lika eller likvärdigt” arbete. Men att jämföra ”likvärdiga” arbeten förutsätter en värdering av mans- respektive kvinnodominerade yrken som kan vara mycket komplicerad. Troligen har kommuner och landsting i stället valt den lättaste vägen och bara analyserat löneskillnader vid lika arbete, förmodar Elisabeth Adolfsson.

– Om även lönerna i likvärdiga arbeten jämfördes skulle mycket fler osakliga löneskillnader upptäckas, säger Elisabeth Adolfsson.