Långsamt tinar relationen mellan facken
Förhållandet till facket i Kina är en omstridd fråga i internationella fackföreningskretsar. Under de senaste åren har kontakterna varit frysta mellan den internationella fackföreningsinternationalen och den kinesiska centralorganisationen ACFTU.
Enskilda medlemsorganisationer har hållit en dialog med kineserna. Men på multilateralnivå har det varit tyst. Nyligen tog styrelsen för den Internationella fackliga samorganisationen (IFS) beslut om att försöka återuppta dialogen. Trevaren kommer ett halvår före sommarens val till ILO:s styrande organ. ACFTU gärna vill sitta med där, men behöver stöd från IFS för att väljas in. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sitter med i styrelsen från IFS.
– Jag har väldigt svårt att se att vi redan nu till sommaren ska kunna ställa oss bakom en kandidat från ACFTU, säger hon.
Ger inte upp
– Vi behöver få ett kvitto på att kineserna ansluter sig till vår linje. Det är oacceptabelt att de inte kritiserat kränkningarna av fackliga rättigheter i Burma.
Hittills syns få tecken på att det kinesiska facket ändrat sig. ACFTU kontrolleras av den kinesiska regeringen och är den enda tillåtna fackliga organisationen i Kina. År av internationell facklig dialog har uppvisat få positiva resultat. Trots det tror LO-ledaren på en samtalslinje.
– Om vi drar oss undan kommer kapitalet att ta allt mer plats. Våra företag är verksamma i Kina. Om vi inte finns med där ökar risken för en än hårdare exploatering, säger Wanja Lundby-Wedin.
Tänker kräva solidaritet
Samorganisationen är enad om att ta fram gemensamma förhållningsregler i kontakterna med kineserna. I diskussioner med kineserna ska man kräva att de står upp för grundläggande internationella konventioner och solidariserar sig med den internationella fackföreningsrörelsens linje.
– Vi förbinder oss att ställa dessa motkrav på det kinesiska facket. Det förhindrar att några få åker dit utan att agera för vår gemensamma hållning, säger LO-ordföranden.
FAKTA: IFS
Internationella fackliga samorganisation bildades förra året genom en sammanslagning av den Fria fackföreningsinternationalen (FFI) och den kristna fackliga internationalen WCL.