/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/wanjabygge_stor_4907.jpg
Klubbordföranden Tomas Jansson och huvudskyddsombudet Christer Sjöbeck träffade LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin vid bygget i centrala Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Det är inte vilken fastighetsägare som helst som helst som renoverar Postverkets gamla huvudkontor invid centralstationen i Stockholm. Statens fastighetsverk (SFV) iordningsställer lokaler för regeringskansliet då Rosenbad under ett antal år framöver ska genomgå en totalrenovering.

Under lång tid har skyddsombuden klagat över dålig arbetsmiljö i på bygget. Framför allt har de reagerat på dammet och när man går genom lokalerna irriteras luftvägarna av damm som virvlar upp.

– Värst är dammet som man inte ser, säger Christer Sjöbeck, huvudskyddsombud för Elektrikerförbundet, och fortsätter:

– Det är inte nyttigt. Man får sjukdomar i lungorna som silikos och kol. Men det är mycket bättre nu tack vare oss skyddsombud. Du skulle ha sett hur det såg ut från början.

Mycket har hänt
Jari Lalli, fastighetschef för området regeringsbyggnader på SFV, är medveten om kritiken mot arbetsmiljön i kvarteret Blåmannen. Han berättar att kritiken fått honom att starta en internutredning för att ta reda på vad som gått snett. Han berättar att mycket hänt efter skyddsombudens kritik.

– En hel del förbättringar har genomförts, till och med över gällande föreskrifter. Byggnads skyddsombud har nu prisat den här arbetsplatsen som ett föredöme när det gäller arbetsmiljön, berättar Jari Lalli.

Christer Sjöbeck berättar om en svår situation som skyddsombud. Den psykiska pressen är stor och han har till och med hotats med fysiskt våld. Och det är inte bara arbetsgivaren som ogillar hans engagemang som skyddsombud.

– Sedan krisen på 90–talet är det många av byggnadsarbetarna som är egna företagare. Kritiserar de byggledningen får de inga uppdrag. Det är så det funkar, förklarar han.

Känslosamt besök
Till slut fick Christer Sjöbeck nog och e-postade Wanja Lundby-Wedin. Efter besöket är hon upprörd.

– Det är sorgligt. Man blir förbannad då skyddsombud inte ska våga driva frågor för att de är rädda för repressalier. Det är ett underkännande till arbetsgivarna i den här branschen.

Att det i det här fallet är SFV som bygger om lokaler åt regeringen får Wanja Lundby-Wedin att reagera.

– Man borde ju kunna förvänta sig att Statens fastighetsverk i regeringskansliets lokaler ska kunna sköta arbetsmiljön. Om det är så här på den här arbetsplatsen hur ser det då ut på små arbetsplatser och på små företag där det kanske inte ens finns skyddsombud, säger LO-ordföranden.

Viktigt föredöme
Jari Lalli håller med om att SFV har ett särskilt ansvar.

– Som offentlig byggherre är det viktigt att vi är föregångare i arbetsmiljöfrågor men det tycker jag också att vi är. Vi har en hög svansföring när det gäller arbetsmiljö.

Trots pressen tänker Christer Sjöbeck inte ge upp sitt uppdrag som skyddsombud.

– Jag anser att 2007 har alla rätt till en bra arbetsmiljö. Arbetsmiljö handlar om människosyn. Frågan man måste ställa sig är vad vi är värda, säger han.