De Ericsson-anställda i Kista har ett eget sätt att mäta skillnaden mellan sina egna och vd Carl-Henric Svanbergs löner.
– Förra året räknade vi ut att lönepotten för samtliga arbetare på Kistafabriken motsvarade en tredjedel av det lönelyft som Carl-Henric Svanberg samma år fick på sin fasta lön, berättar IF Metallklubbens ordförande Jan Hedlund.

Lönepotten för metallarna i Kista låg på en halv miljon kronor medan Carl-Henric Svanberg fick sin fasta lön höjd med 1,5 miljoner kronor 2006. Och medan det genomsnittliga lönegapet mellan industriarbetare och direktörer låg på 34 industriarbetarlöner för samtliga företag på 100-listan så var det på Ericsson 96 arbetarlöner.

Kraftig ökning
– Vd-lönerna är dragkraften i en utveckling som pågått en längre tid, säger Jan Hedlund. Skillnaderna totalt sett i Sverige har med ökat väldigt kraft de senaste åren.

– Direktörerna jämför sig internationellt, helst med England och USA där trappstegen mellan olika grupper är som störst. Sedan följer andra chefer och övriga efter. Och de som har svårast att hänga med är de som befinner sig i botten.

Hur gapet växt mellan anställdas och direktörers löner kan också registreras på Ericsson. När Lars Ramqvist var vd på företaget i slutet av 1990-talet konstaterade man att hans lön låg på 70 gånger arbetarlönen. I dag har gapet alltså vuxit till nästan 100. Jan Hedlund håller inte med om att det behövs höga löner i Sverige för att kunna konkurrera om duktiga chefer.

– Talet om den internationella konkurrensen är överdrivet. Bara en och annan chef inom it och telekom har lockats utomlands.

Hur stora skillnader är rimliga?

– Redan en skillnad på 1 till 20 eller 1 till 30 är alldeles för hög, tycker Jan Hedlund.

– Vi har haft diskussionen om bonusar inom Ericsson. Ägarna tycker det är en häftig idé, men jag tror inte ett skit på det.

– Jag tror att folk gör ett anständigt jobb och att det inte är kopplat till att man har skyhöga löner eller bonus för det man gör.

Förmedlar en bild
Jan Hedlund tycker att direktörernas roll överdrivs. Han ser vd mest som en säljare av företagets image.

– Det viktigaste för ett företags resultat är det grundläggande arbete som görs av många människor och hur det arbetet organiseras.

Ericsson hade under några år i början av 2000-talet en kärv tid med besparingar och indragningar i hela företaget.

– Vi ålades restriktivitet på allting, från resor till fruktkorgar. Men nu vet vi ju att den restriktiviteten inte gäller på toppen.

Läs också: artikeln "57 procents lönelyft på tre år", 29/11 2007
Läs också: artikeln "Han tjänade mest", 29/11 2007
Läs också: artikeln "Vd-lönerna alldeles för höga", 29/11 2007
Läs också: artikeln "320 börsdirektörer – här är kvinnorna", 29/11 2007

Ladda ner: löne- och inkomstlistan för 2006 som excel-fil

Läs också: hela lönelistan för 2004 och 2005

Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen