Vd-gänget i de stora svenska företagen är fortfarande en i stort sett kvinnofri zon. Av de 320 företag som LO-Tidningen granskat för det här reportaget leddes nio av kvinnor. Det gör en kvinnoandel på 2,8 procent.

Siffran är till och med ett litet steg bakåt från 2005 års i sig väldigt låga notering, 3,6 procent. På listan över de 100 största företagen finns bara fyra kvinnliga direktörer. Så trots allt tal om ökad kvinnlig representation i näringslivet är antalet kvinnliga vd:ar fortfarande inte fler än att de kan räknas på ena handens fingrar.

Ingenting tyder heller på någon snar förbättring. Sedan 2006 har tvärtom en av de fyra kvinnorna avgått. Birgitta Johansson-Hedberg fick i slutet av förra året lämna Lantmännen och har ersatts av en man.

I börsföretagen var kvinnorepresentationen 2006 ännu sämre. I endast sex av de 270 bolagen (2,2 procent) var vd en kvinna. Två av dessa – Heliane Canepa på tandimplantatföretaget Nobel Biocare och Eva Roth på friskvårdsföretaget Feelgood – har sedan dess lämnat sina vd-stolar och ersatts av män.

Den enda ljusglimten i det totala jämställdhetsmörkret kommer från ”börsens förstuga”, handlarlistorna Aktietorget, First North och NGM Equity. Av de 154 företagen på dessa listor leddes åtta stycken, det vill säga drygt 5 procent, av kvinnor.

De kvinnliga direktörernas lönelista toppas av Heliane Canepa, Nobel Biocare, med en lön på drygt 18 miljoner kronor. Därnäst kommer Mia Brunell på Stenbecksgruppens investmentbolag Kinnevik och SEB-bankdirektören Annika Falkengren, båda på 13,1 miljoner kronor. Fyra ligger Birgitta Johansson-Hedberg med 7,9 miljoner. Lite längre ner kommer de två kvinnor som arbetar i statliga företag, Systembolagets Anitra Steen med 2,8 miljoner och Samhalls Birgitta Böhlin med 2,4 miljoner kronor.

Och vad säger då Svenskt Näringslivs ordförande, Signhild Arnegård Hansen, om den svaga kvinnorepresentationen i de stora svenska bolagen?

LO-Tidningen har sökt henne för en kommentar, men hon ansåg sig inte sig ha tid att svara på våra frågor.

FAKTA: Hela kvinnolistan

  • Annika Falkengren, SEB, lön 13,1 miljoner
  • Heliane Canepa, Nobel Biocare lön 18 miljoner
  • Birgitta Böhlin, Samhall, lön 2,4 miljoner
  • Katarina Mellström, Mandator, lön 2,4 miljoner
  • Birgitta Johansson-Hedberg, Lantmännen, lön 7,9 miljoner
  • Mia Brunell, Kinnevik, lön 13,1 miljoner
  • Marika Philipson, Wise group, lön 1,2 miljoner
  • Anitra Steen, Systembolaget, lön 2,8 miljoner
  • Eva Rooth, Feelgood, lön 1,5 miljoner.


Fotnot: Ytterligare en kvinna skulle ha platsat på 100-listan, men inkomstuppgifter saknas om privatägda EF Education och dess chef, Louise Julian, som bor i Schweiz.

Läs också: artikeln "57 procents lönelyft på tre år", 29/11 2007

Läs också: artikeln "Han tjänade mest", 29/11 2007
Läs också: artikeln "Ericssonchefen har tredubbel lön" 29/11 2007
Läs också: artikeln "Vd-lönerna alldeles för höga", 29/11 2007

Ladda ner: löne- och inkomstlistan för 2006 som excel-fil

Läs också: hela lönelistan för 2004 och 2005

Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen