/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/Mow_Swe_4807.jpg
Moe Swe kämpar för att organisationen YCOWA ska erkännas som fackförbund. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Han har hotats till livet för sin kamp för burmesiska exilarbetare i Thailand. Endast thailändska medborgare får vara fackligt anslutna, så Moe Swes organisation får inte heta fackförening.

Moe Swe är i Sverige för att söka stöd för organisationen Yaung Chi Oo Workers Associations (YCOWA arbete med exilburmeser i Thailand som ofta arbetar under usla villkor. Organisationen stämmer arbetsgivare som bryter mot lagar och driver mål i arbetsdomstolen, utbildar i mänskliga rättigheter och skyddar dem som är utsatta för hot samt kvinnor som våldtagits och utnyttjats i privata hushåll.

– Tidigare uppmanade vi till strejk men vi har bytt strategi och stämmer arbetsgivare inför domstol i stället. 120 mål har vi drivit de senaste fyra åren och vunnit alla, säger Moe Swe.

En procent anstlutna
Burmesiska arbetare får ofta endast hälften av den lagreglerade minimilönen för elva timmars arbete varje dag, uppger Moe Swe. Ett par miljoner burmeser har sökt sig till Thailand undan terror och fattigdom i sitt eget land. Många av dem arbetar i textilfabriker, på byggen och som lantarbetare samt i hushåll och affärer. I Mae Sot, en gränsstad till Burma, har YCOWA sin bas. Bara där arbetar 100.000 burmeser, varav ungefär 1.000 är medlemmar i organisationen.

Moe Swe berättar hur han en gång var nära att bli knivmördad men klarade sig med liten marginal. Efter att många gånger ha hotats till livet flydde han till Norge för två år sedan, där han fick politisk asyl. Men efter sex månader åkte han tillbaka till Thailand.

– De norska dokumenten känns som ett skydd och innebär att jag kan resa, säger han.

Försöker komma undan
Företagare som satt ett pris på hans huvud tänker sig för när han bär på norska dokument och asylhandlingar. Burmeserna måste registrera sig hos thailändska myndigheter för att bli legala arbetare. Eftersom de inte har råd att själva betala avgifter ligger registreringen på arbetsgivarna, som ofta försöker komma undan. Samtidigt riskerar de som illegala att sändas tillbaka till Burma.

– Situationen är mycket svår, säger Moe Swe och nämner att alla kvinnor från Burma som blir gravida kan komma att skickas tillbaka.

Själv flydde Moe Swe Burma i slutet av 1980-talet efter att ha varit en av ledarna för de stora studentrevolterna. Han hade just tagit sin ingenjörsexamen i Rangoon. Sedan dess har han bott och arbetat i Mae Sot. YCOWA arbetar tillsammans med andra ideella organisationer och får ekonomiskt stöd av rika burmeser och av biståndsorganisationer, enligt Moe Swe. Helst vill han att YCOWA ska erkännas som fackförbund.

FAKTA: 50 miljoner invånare
Burma har drygt 50 miljoner invånare och är ett av Sydostasiens fattigaste länder. Det styrs sedan 1965 av en militärdiktatur.

Läs också: mer på Yaungchioos hemsida