EU:s arbetsmarknadsministrar kommer sannolikt inte att ta något nytt beslut om arbetstidsdirektivet i nästa vecka. Det kärvar mellan Storbritannien och Frankrike.

Ordförandelandet Portugal hade planerat att EU-ländernas arbetsmarknadsministrar skulle enas om ett paket av direktiv som är blockerade av oeniga länder sedan en tid tillbaka.

Ett av de viktigaste är ett nytt arbetstidsdirektiv som skulle lösa problemet i främst vården med att jourtid räknas som normal arbetstid. Men länderna kommer med stor sannolikhet inte överens den här gången heller, enligt Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

I paketet ingår förutom ett direktiv om arbetstid också ett om en reglering av bemanningsföretag och om flytt av tjänstepensionen.
Men på ett förberedande möte i Paris i går, tisdag, står det klart att det kärvar ordentligt mellan främst Frankrike och Storbritannien.

Frankrike motsätter sig att britterna får sin opt out, ett undantag från arbetstidsdirektivets maximala arbetstid, om de inte accepterar en reglering av bemanningsföretagen, något Storbritannien inte går med på.