Strax under 50 polska arbetare strejkade för att de inte fått ut sina löner. Ett resultat blev att deras arbetsgivare lägger ner verksamheten. Byggnads vet inte hur facket ska agera.

Det handlar om uthyrningsföretaget Swedpool. Företaget ägs av Gert Hallengren, som också har Alternativa Hälsokliniken i Danderyd.

– Det här är ovärdigt och förhållandena har varit slavliknande. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Vi funderar både på hur vi ska driva lönefordran och på att vända oss till ekobrottsmyndigheten, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.

I onsdags i förra veckan gick de polska arbetarna inte till sina jobb. De stannade kvar på det nedlagda äldreboendet söder om Gnesta där de bodde. De hade alla undertecknat ett protestbrev till Swedpools ägare med krav på att få ut sina löner. Till andra medier har Gert Hallengren sagt att pengarna är utbetalda eller ska betalas ut.

– Ägaren ljuger, säger Jacek, som deltog i strejken, till LO-Tidningen.

Kvinnor tjänar sämst
Han berättar att de anställda på Swedpool inte fått lön på mellan fyra och sex veckor. Var och en av polackerna har en fordran på mellan 15.000 och 20.000 kronor. Lönerna de lovats ligger mellan 20 och 75 kronor i timmen. De lägsta lönerna har kvinnor som arbetar med städning. Byggnadsarbetare var lovade 50 kronor och svetsare skulle få 75 kronor i timmen.

Enligt uppgift arbetade en del av de polska anställda i källaren på det nedlagda äldreboendet i Björnlunda med att blanda till mediciner till ägarens hälsoklinik. De strejkande hade bett Byggettan komma. 16 av dem gick med i facket. Under strejken började det dock brinna i äldreboendet. Många av de polska arbetarna gav sig då iväg därifrån.

Redo för kollektivavtal
Enligt strejkande Jacek åkte nästan alla hem till Polen. De orkade inte längre kämpa för att få ut sina löner. Men runt tio av dem är kvar i Sverige. Jacek är en av dem och han har fått ett nytt arbete med betydligt bättre lön. I samband med strejken förklarade Swedpools ägare Gert Hallengren att han var beredd att skriva kollektivavtal med Byggettan. Han kom dock inte till det avtalade mötet i tisdags. I stället förklarade han för fackets representanter att han lägger ner företaget.

– Vi har en lönefordran för dem som gått med i facket. Ägaren bemödar sig inte ens att diskutera lönekraven, säger Byggettans ordförande Johan Lindholm.

Sju nya medlemmar
Han tycker att situationen är tragisk och han har svårt att se något sätt för facket att agera. Johan Lindholm säger att Byggettan funderar på att annonsera i svenska tidningar på polska med uppmaningar om att kontakta facket. Han berättar också att sju polacker gått med i Byggnads under veckan.

– Samhället har glömt bort utländska arbetare som utnyttjas. Regeringen och olika myndigheter borde ta sitt ansvar, säger Johan Lindholm.

Läs också: artikeln "Fackförbunden struntar i problemen", 28/11 2007