…redan nu till dem som är medlemmar i litterära sällskap. Det finns ett hundratal i landet, uppbyggda kring alla möjliga slags döda författare. Och tillsammans ger de ut tidskriften Parnass.

Den som satsat på Erik Beckman, den för vart år allt angelägnare experimentatorn med prosa och sanning, får i år av EB-sällskapet ett urval med hans kortprosa från sextitalet: ingen ny värdighet. En liten volym full av sorgekrut och kreativitet.

Men frågan är om inte storvinnaren i år är den som är medlem i Lars Ahlin-sällskapet. Förutom ett uppsnyggat medlemsbrev dyker det upp en dyrgrip.

För första gången ges andra än forskare möjlighet att läsa den 22-årige Lasses första helgjutna verk, kortromanen Som guld i glöd, om den elake Sjökvists sista dagar, närmare bestämt om striden mellan ”hatgrimasen” och ”gubbhjärtat”.