Städningen av EU:s lokaler i Bryssel får bara ske på tidiga morgnar eller sena kvällar. Städarna får därför bara deltidsjobb och de göms undan så att de anställda aldrig behöver se dem, enligt Hans Öhlund som är ordförande i Fastighets och i UNI-Europa som är det europeiska facket för anställda i städindustrin.

– Det är fruktansvärt. Det var länge sedan vi gick ifrån kraven på morgon- och kvällsstädning i Sverige. Städarna kan inte leva på deltidslöner och det är klart att de måste få synas, säger han.

De fackligt förtroendevalda släpps inte heller in EU:s lokaler för att träffa sina medlemmar, enligt uppgifter från det belgiska facket FGTB.

– Det kan vi självklart inte heller acceptera, säger Hans Öhlund.

Försämring på gång
Just nu pågår en upphandling av städningen som kan ge städarna ännu sämre villkor i framtiden.

– Vad jag har hört har städbolagen pressat priserna ytterligare, men det går inte att göra jobbet billigare om man inte pressar lönerna. Risken finns också att bolagen struntar i skatt och försäkringar, säger Hans Öhlund.

Han tycker att EU-parlamentet borde föregå med gott exempel och anlita städföretag som behandlar sin personal bra. Städbranschens internationella parter har en överenskommelse om att sträva mot heltidsjobb och schysta arbetsvillkor, och det är EU som finansierat arbetet som lett fram till avtalet.

Leva som man lär
– När man ser att EU gör tvärt emot vad vi enats om i ett samarbete de själva finansierat är det klart att man blir upprörd. Man kan inte säga en sak och göra tvärt om själv, säger Hans Öhlund.

Han tycker att politikerna i EU-parlamentet nu måste kräva att städarnas arbetsvillkor tas med i upphandlingen. I dag, onsdag, har han framfört kravet på ett möte med Jan Andersson (s) som är ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott. I morgon ordnar det belgiska facket FGTB en manifestation utanför EU-parlamentet och EU-kommissionens byggnader för att göra tjänstemän och politiker uppmärksamma på städarnas situation.