SISTA ORDET. Vem av regeringens ministrar har gjort sämst ifrån sig? Konkurrensen är hård, men utan tvivel är kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell ett av regeringens mer prominenta pundhuvuden.

Alliansen lovade i valet att sälja ut statlig egendom för 200 miljarder. Efter valet utbröt en maktkamp i den nybildade regeringen om vem som skulle få hålla i auktionen. Odell gick segrande ur den striden. Möjligen därför att han var van vid att sätta sprätt på skattemedel. Som kommunikationsminister i den förra borgerliga regeringen slöt han bakom riksdagens rygg ett uselt avtal med Arlanda Express som kostat staten hundratals miljoner.

Mats Odell visade från första dagen att han inget lärt av tidigare fadäser. Han drog med en gång på sig kritik från riksrevisorn. Denne menade att Odells förberedelser för försäljningen av statliga företag var så slarviga att de var grundlagsstridiga. Ett fint sätt för riksrevisorn att påpeka att Odell ägnade sig åt förskingring av offentlig egendom.

Men kravet på ekonomisk aktsamhet är inget som bekymrar regeringens ledamöter eller de borgerliga kommunalråd som vill sälja ut gemensam egendom.

Mats Odell omger sig med jäviga rådgivare

Ändå väckte det viss förvåning när Odell presenterade de hantlangare som skulle bistå honom vid realisationen. De var alla personer med bindningar till finansvärlden som borde ha diskvalificerat dem för uppgiften.

Till ordförande i det statliga utförsäljningsrådet utsåg Karin Forseke, tidigare vd i Carnegie. Hon försvann när det framkom att Carnegies personal under hennes tid ägnat sig åt ljusskygga affärer och lurat ägarna på pengar.

Till ledamot i rådet utsågs Adine Grate Axén, styrelseledamot i Hi3G och tidigare direktör för Investor. En mer olämplig person är det svårt att tänka sig. På statens utförsäljningslista finns bland annat Telia Sonera, en tuff konkurrent till Hi3G. Vems intressen kommer Axén att bevaka? Statens eller hennes uppdragsgivares i Wallenbergsfären?

Ett lika solklart jävsförhållande gäller för en annan ledamot i rådet, Lars O Grönstedt, tidigare koncernchef och nu styrelseordförande i Handelsbanken. Han ska nu tala om för regeringen hur den ska slakta två av Handelsbankens konkurrenter: Nordea och SBAB. Vem tror att han kan ge opartiska råd?

I dagarna har Odell gjort det igen. Till efterträdare till den avgångne Forseke har han utsett Bengt-Åke Nilsson. Direkt efter utnämningen avslöjades att Nilsson äger aktier i Handelsbanken värda en miljon och aktier i Fabege och Hufvudstaden värda en halv miljon. De två senare bolagen är spekulanter på statens fastighetsbolag Vasakronan. Vems intressen kommer Nilsson att värna vid utförsäljningen: skattebetalarnas eller den egna aktieportföljens?

I bankpalatsens styrelserum skrattar man åt den renfaldige finansmarknadsministern

Odell har anlitat ett antal bankmän, finansspekulanter och direktörer för att rea ut statliga företag och samtidigt gett dem ett tillfälle att tjäna en hacka åt sina privata uppdragsgivare. I andra länder skulle ett sådant missbruk av regeringsmakten kallas kriminellt.
Odell är nog ingen skurk. Men har är inbilsk och godtrogen. I bankpalatsens styrelserum skrattar man rått åt regeringens enfaldige finansmarknadsminister. Tänk att få lura av svenska folket dess nationalförmögenhet med regeringens välsignelse! Det är visserligen som att lura godis av småbarn, men om inte vi lurar Odell så gör någon annan det, så varför ska vi inte ta chansen?