/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/yrkesvm_1_4707.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/yrkesvm_2_4707.jpg
Hudterapeuten Susanna Faghihi. Foto: Per Bodner Floristen Sofie Danielsson. Foto: Jon Pelling

Floristen Sofie Danielsson, från Örkelljunga, och hudterapeuten Susanna Faghihi, från Färjestaden på Öland, lyckades bäst i den 32 personer starka truppen. Två bronsmedeljer blev det svenska facitet i yrkes-VM i Japan.

Med tanke på förhandstipsen och att döma av hur det gick under tävlingarna kan medaljskörden tyckas som en besvikelse, men enligt lagledaren Anneli Palm från LO har de svenska ungdomarna all anledning att känna sig nöjda.

– Vi tog dessutom hem sex fjärdeplatser och en hel rad hederspris och utmärkelser. Nästan varannan i laget fick någon form av pris. Det tycker jag är ett mycket bra resultat, säger hon till LO-Tidningen.

Stabil kurva
Jämfört med förra VM som hölls i Helsingfors 2005 hade standarden på de tävlande höjts flera snäpp. Där skulle floristen Sofie Danielssons resultat ha räckt till silver.

– Men jag är jättenöjd ändå. Jag lyckades vara jämn under fyra dagars tävlande med sammanlagt tio uppgifter, säger Sofie som till vardags arbetar i skånska Örkelljunga.

Svenska nummer två att resa hem med en medalj i bagaget hade på känn redan på avslutningsdagen i söndags att det gått riktigt bra.

– Fast jag ville inte säga något till de andra, om jag nu skulle ha haft fel, sade Susanna Faghihi som till vardags arbetar vid spaanläggningen på Hotell Skansen i Färjestaden på Öland.

Hett byte för rekryterare
Alldeles säkert är det många där som kommer att vilja se och kanske prova hennes prisbelönta ansiktsinpackningar. Men de får de skynda sig för till våren kanske det bär av till Australien för Susanna, som fått flera jobberbjudanden under tävlingarna.

– Jag är väldigt sugen på att testa Sydney. Det är brist på hudterapeuter i Australien så det här nog min chans att pröva att bo och arbeta utomlands.

Nu kan man säga att det blev en guldmedalj till Sverige i alla fall eftersom segraren i floristtävlingen faktiskt var en svensk, Mikael Nilsson, som tävlar för Norge. På andra plats kom en thailändare. Därmed kom de två män som ställde upp i tävlingen etta och tvåa och hade tolv tjejer efter sig.

– Det är ju ovanligt med manliga florister, och det märktes tidigt att de här två var något alldeles extra, säger Sofie Danielsson.

Läs också: artikeln "Yrkesproffs tvingas vänta på besked", 19/11 2007

Läs också: artikeln "Landslag med känsla för jobb", 15/11 2007
Läs också: senaste nytt från tävlingen i Japan på den officiella VM-sidan (på engelska)
Läs också: hur det går för det svenska landslaget på Youth Skills Swedens hemsida (på svenska)

Jon Thunqvist
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen