Kolgruvorna i Ukraina hör till de farligaste i världen. 80 personer har hittats döda och 20 saknas fortfarande efter olyckan i söndags när gas exploderade 1.000 meter under jorden.

– Hoppet att finna fler överlevande är ute, säger Anatolij Akimotjkin, vice ordförande i gruvarbetarnas fackförening till LO-Tidningen, på telefon direkt från Ukraina.

Han var en av de första som kom fram till Zasyadkogruvan i östra Ukraina. Olyckan hölls länge hemlig av ledningen, enligt Anatolij Akimotjkin, som också är vice ordförande i Fria fackföreningsfederation i Ukraina.

– Det brinner fortfarande så räddningsmanskapet har ännu inte nått längst ner i gruvschaktet, säger han i dag, tisdag.

Bara på pappret
Zasyadkogruvan är gammalmodig. Men den är en av de mest lönsamma och största med sina 10.000 anställda, enligt Anatolij
Akimotjkin. Gruvan hyrdes ut till arbetarna av den statliga ägarfonden 1993. Men det är bara på papperet, betonar han.

– I verkligheten är det direktören som är ägare och som ensidigt tar hem vinsten. Och han är medlem av det Rysslandsvänliga partiet och ledamot i parlamentet, säger Anatolij Akimotjkin och ger en bild av det korrupta styret i Ukraina:

Ryssvänliga Viktor Janukovitjs sitter kvar efter valförlusten i oktober, medan Julia Timosjenko väntar på att efterträda honom som premiärminister.

Svåra olyckor har avlöst varandra i just den här gruvan. Den senaste är den femte under 2000-talet. Chockade och sörjande anhöriga vill att deras fackförening ska göra någonting. Enligt lag ska ordförande i det lokala facket vara med i den undersökningskommission som bildats. Men Anatolij Akimotjkin har inte tagits med. Regeringen tillåter inte att de lokala företrädarna ställer alltför många frågor.

Hängt upp banderoll
Samtidigt protesterar gruvarbetarna i Ukrainas huvudstad Kiev mot att de inte får sin sjukpension. De har slagit upp ett tält utanför regeringsbyggnaden och hängt upp en banderoll: ”Regeringen driver med gruvarbetarna”.

– I tältet mötte jag män som lemlästats i gruvorna, säger Tomas Fredén, LO, som just kommit hem från Ukraina där han undervisat om hur facken ska hantera den utbredda korruptionen.

– Hela tiden inträffar små ras, vagnar välter över arbetarna och avsaknaden av ventilation förstör deras lungor. De har rätt till sjukpension men den här regeringen säger bara att ”den finns inte budgeterad”.

Ännu värre är situationen, enligt Tomas Fredén, för tusentals gruvarbetare som arbetar i illegala gruvor i Ukraina.