Lokförarstrejkerna i Tyskland kan få ett slut. Facket hoppas på en kompromiss med arbetsgivarna.

I lördags avslutades ytterligare en lokförarstrejk i Tyskland. Omkring 10.320 lokförare och andra medarbetare vid tyska järnvägen gick då tillbaka till tågen efter att ha strejkat i 62 timmar. Både person- och godstrafiken drabbades.

Det var den längsta strejken under höstens många arbetsnedläggelser. Kravet som lokförarfacket GDL började strejka för var 31 procents löneökning.

I tyska medier säger GDL:s ordförande Manfred Schell i dag, måndag, att fackets avtalsråd kan komma att gå med på 15 procents högre lön i ett eget avtal. Ett bud på 10 procent blir svårare att acceptera, enligt Manfred Schell.

Transportminister Wolfgang Tiefensee har gått i god för att arbetsgivaren ska förhandla och komma med nytt bud.

I somras kom Deutsche Bahn, tyska SJ, överens med två andra lokförarfack om 4,5 procent löneökning samt ungefär 5.500 kronor i en engångssumma.

I avtalet gavs också möjlighet till merarbete och mer förmånliga tjänstgöringslistor som tillsammans med löneökningen beräknades ge 10 procent.

Men det budet har tidigare avvisats av GDL. Om arbetsgivarna inte höjer budet kan nya strejker utbryta redan den här veckan.