/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin46.png

Nio av tio i LO-opinion tycker att regeringen är hårdare mot bidragsfuskare än skattefuskare.

Det allvarligaste med svartjobb är inte att samhället luras på skatter, tycker Per-Olof Olsson, obduktionstekniker och kontaktombud i Kommunal på Falu lasarett. Det viktigaste är att enskilda människor luras på pensioner,  sjukpenning och försäkringar.

– Borelius och det övriga patrasket har säkert fixat fina pensionsförsäkringar och avtal för sig själva och de sina, men de anser inte att den som städar deras skit är värd någon form av trygghet. Kan klassamhället bli tydigare? undrar han.

Hälften i LO-opinion svarar att de själva har fuskat någon gång. Då har de rannsakat sig själva i luthersk anda; inga ungdomssynder är för gamla och inga synder för små. En del svarar att de har fuskat enbart därför att de minns småsaker från 70-talet.

Så här kan det låta:
– Jag svartjobbade i två veckor 1988, men jag fick inte veta det förrän arbetsgivaren gav mig kontanter. Då slutade jag.

– Jag var barnflicka hos en familj en sommar när jag var 14 år. Jag fick betalt i handen och då tänkte jag inte på om det var svart eller vitt.

– Jag hade dubbla boendekostnader och jobbade svart några veckor för att klara ekonomin. Men det var för över 20 år sedan.