Wivi Johansson Svanberg, 78 år, har blivit headhuntad och börjat jobba igen.
– Det är jätteroligt. Det får mig att känna mig 20 år yngre, säger hon.

För 17 år sedan gick Wivi Johansson Svanberg, i Åseda i Småland, i pension efter att ha arbetat med folkbildning hela livet. Att börja jobba igen var inget hon funderade över. Hon hade nog med pensionärsaktiviteter och extraknäck som artist. Men när företaget Humanus ringde och behövde lärare till svenskundervisning för invandrare kunde hon inte tacka nej.

– Det var en vän som tipsat dem. Jag grunnade i en vecka och försökte skaffa andra som kunde ta det. När det inte gick tänkte jag att jag kunde pröva.

Undervisningen av flyktingar sker på uppdrag av Migrationsverket och sedan två månader jobbar Wivi Johansson Svanberg halvtid, fyra timmar varje dag. Hon ser bara fördelar med sitt nya jobb.

– Vi har roligt ihop, och jag får mycket mera gjort nu när jag jobbar och får ordning på tiderna.

Wivi Johansson Svanberg vill fortsätta att jobba så länge hon orkar. Åldern ser hon inte som något hinder, och pensionärslivet är inget hon saknar.

– Jag har ju bara halvtidsjobb så jag hinner det med. I dag ska jag på aktivitetscafé och spela biljard, pingpong och kasta pil med mina elever. Det gäller att hålla sig igång.