Fackklubbarna är besvikna på att regeringen inte satsar tillräckligt på de stora företagen, och de får stöd av IF Metalls ledning. I går, torsdag, träffades ledningarna från ett 20-tal klubbar på storföretag för att diskutera framtidsfrågor.

– I dag verkar regeringen nästan bara tänka på småföretagen. Vi vill inte sätta storföretagen mot småföretagen, men faktum är att de små är beroende av de stora. Utan Volvo är det många små som får lägga ner, säger IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, i en kommentar.

Trollhättan
Mötet hölls på västkusten och fordonsindustrin var i fokus. Både fackklubbar och företag väntar på besked om det blir någon fortsättning på det så kallade Trollhättepaktet som innehåller satsningar på fordonsforskning och infrastruktur i regionen.

Monika Theodorsson är ordförande för IF Metalls avdelning i Norra Älvsborg och arbetar själv på Saab i Trollhättan. För en månad sedan skrev hon ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson och krävde information om hur regeringen tänkt sig framtiden för Trollhättepaketet, men hon har inte fått något svar.

– Vi har skickat ett brev till, men inte hört ett ljud. Det är otroligt nonchalant med tanke på hur mycket som står på spel säger hon.

Forskning hotad
Fordonsindustrin har sagt sig vara villiga att satsa på fortsatt forskning, men kräver att regeringen också satsar pengar. Eftersom regeringen inte lämnar besked fruktar facket att företagen ska dra öronen åt sig.

– Håller de på och förhalar fråga länge till finns en risk att bilföretagen tröttnar och satsar i något annat land i stället, säger Monika Theodorsson.

General Motors som äger Saab har nyligen lämnat beskedet att fabriken i Trollhättan ska krympas. Mindre fabriksyta kan leda till framtida produktionsminskning och personalneddragningar, fruktar facket. Därför är extra viktigt att regeringen visar hur den vill stödja industrin i framtiden, säger Monika Theodorsson.

Småföretag också
Men beskedet är viktigt även för mindre företag. Många småföretag i regionen är underleverantörer som är helt beroende av biljättarna.

– Egentligen är hela Västsverige är beroende av paketet. Många företag går bra nu och skulle vilja expandera, men de vågar inte eftersom de inte vet hur förutsättningarna blir i framtiden, säger Monika Theodorsson.