/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/lagbild_1_4607.gif
Sveriges lag i yrkes-VM här avtecknat i japansk mangaform.

Japan, Korea och Taiwan, med sina textilindustrier, tillhör de tuffaste motståndarna. Liksom modeländer som Frankrike och England.

Taru Korkeemaa kämpar just nu och under hela helgen med tillskärning och sömnad av en kavaj och en klänning. Hon är Sveriges hopp i yrkes-VM:s skrädderiklass. Tillsammans med 31 landslagskollegor slåss hon om titlarna under fyra dygn i Shizuoka i Japan.

– Det är en jättechans att få träffa så många som jobbar i samma yrke som en själv, säger hon inför avresan. Att ha tävlat i VM blir en kvalitetssäkring för mig inför både framtida kunder och arbetsgivare.

Dessutom, erkänner Taru Korkeemaa, är det förstås en kick för självförtroendet bara att vara uttagen till landslaget. Och kanske har det spelat in när hon förra veckan, strax efter examen på sin kvalificerade yrkesutbildning, fick jobb som mönsterkonstruktör hos ett svenskt modeföretag.

– Det är mitt drömjobb, säger Taru Korkeemaa som efter VM flyttar från Borås till nya arbetsplatsen i Stockholm.

Laddad med tabletter
Där räknar hon med att få jobba vidare med kläder i lugna färger och intressanta skärningar, enkla och stilrena – men med spännande detaljer.

– Vi har ett jättestarkt lag, berättar Anneli Palm, yrkeslandslagets lagledare från LO, som har laddat väskan med huvudvärkstabletter, skavsårsplåster och koltabletter.

– Det här är tjejer och killar som är fokuserade och väldigt motiverade.

Det svenska gänget har både hårdtränat i sina respektive grenar och byggts ihop sitt lag under flera träffar. Stresshantering och den egna styrkan, har varit teman inför Japanresan.

Sedan kan själva tävlingarna handla om så olika yrkeskunskaper som bilmekande, matlagning, trädgårdsmästeri, hårfriserande och elinstallation.

I förra VM:et tog industrielektrikern Jonathan Svensson-Köhler, från Arvika, en guldmedalj. Och unga svenska yrkesmänniskor tog silver i floristklassen, bland yrkesförarna, i telekommunikation samt bland skogsmaskinisterna.

Ny gren
Men den mest spännande klassen i årets mästerskap är, enligt Anneli Palm, den helt nya grenen omvårdnad.

– Visst går det att tävla i vård, säger hon. En professionell jury ska se kunna helheten i hur de tävlande tar hand om patienterna.

Och inför den juryn sliter 19-åriga undersköterskorna Helene Ögren och Sandra Vikman, från Sundsvall, med att vårda ovanligt besvärliga patienter som spelas av skådespelare. Under en timme ska de planera jobbet, ta hand om patienten och utvärdera sina egna insatser. Juryn granskar bland annat hur de bemöter patienten, sköter hygienen och om de jobbar ergonomiskt riktigt.

– Det finns en yrkesstolthet bland svenska ungdomar, konstaterar Anneli Palm.

FAKTA: Här är yrkes-VM
Yrkes-VM hålls vartannat år sedan 1950. Sverige har varit med i drygt tio år. Deltagarna får vara högst 22 år. Årets världsmästerskap startade i går, torsdag, i Shizuoka i Japan. 49 länder är med i totalt cirka 40 grenar. Bakom det svenska landslaget står LO, Svenskt näringsliv och utbildningsdepartementet.

Läs också: senaste nytt från tävlingen i Japan på den officiella VM-sidan (på engelska)

Läs också: hur det går för det svenska landslaget på Youth Skills Swedens hemsida (på svenska)