Det blev borgerlig valseger i Danmark. Men den stora vinnaren är vänsterpartiet Socialistiskt Folkeparti. Ett brett samarbete över blockgränserna är nu nödvändigt, tycker danska LO:s ordförande Harald Børsting.

Danska socialdemokraternas ordförande Helle Thorning-Schmidt lyckades inte vinna över tillräckligt många väljare från de borgerliga partierna utan förlorade i stället åt vänster. Kommentarerna från danska LO och dess förbund är bekymrade. Men oppositionen har stärkts, anser en nöjd ordförande för Danmarks största fack 3F, Poul Erik Skov Christensen.

LO-ordföranden Harald Børsting säger att ett samarbete över blockgränserna måste till för att säkra fortsatt framgång i tillväxt och sysselsättning. Och för att klara stundande avtalsrörelse i offentlig sektor.

Kommer igen
Socialdemokraterna fick 25,5 procent av rösterna och förlorade två platser i folketinget, danska riksdagen. Flera politiska kommentatorer anser att Helle Thorning-Schmidt blev allt bättre under valkampanjen och att hon med stor säkerhet kommer igen. Men en av Danmarks främsta valforskare Jørgen Goul Andersen, professor vid Aalborgs universitet, är kritisk.

– Det är bisarrt att socialdemokraterna inte vann valet. Aldrig har väljarna varit så positiva till satsningar på välfärd och miljö och sådana motståndare till skattelättnader – och då gör s sitt sämsta val på över 100 år, säger Jørgen Goul Andersen.

Socialdemokraterna har inte förmått att förklara sin välfärdspolitik för väljarna. De har inte tryckt på att mycket av regeringens mångmiljardsatsning på välfärden har gått till byråkratin, hävdar Jørgen Goul Andersen. Socialistiskt Folkeparti (SF) är valets stora vinnare med 13 procent av rösterna och ytterligare elva platser i folketinget, nästan en fördubbling jämfört med 2005.

Mer pragmatisk
SF:s stora framgång anses bero på att partiet under ledning av Villy Søvndal blivit mer pragmatiskt och realistiskt. Enhedslisten, som står ännu längre till vänster med gammalkommunister och trotskister bland medlemmarna, förlorade röster men lyckades med en hårsmån hålla sig kvar i folketinget.

Anders Fogh Rasmussens parti Venstre får fortsätta bilda regering men gick tillbaka, betydligt kraftigare än socialdemokraterna. Venstre förlorade sex mandat i folketinget, men är fortsatt Danmarks största parti. Främlingsfientliga Dansk Folkeparti gick något framåt, och fick ytterligare ett mandat att försämra den danska asylpolitiken med.