/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/konst_2_4407.jpg
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/konst_1_4407.jpg
De två målningarna som nu plockas ner från väggarna i Folkets Hus i Stockholm. Foto: Scanpix.

Arbetarkonsten får hänga kvar i stora salen i Stockholms Folkets hus.

LO-Tidningen kunde för ett par veckor sedan berätta att den fem meter breda demonstationsmålningen av Albin Amelin, liksom Sven X-et Erixons målning med bilder från apartheidregimen i Sydafrika, skulle plockas ner från Folkets hus och föras till Grängesberg för förvaring i väntan på framtida öde.

Plockas inte ner
Efter stor uppmärksamhet och kraftig kritik har Folkets husledningen beslutat att tavlorna inte ska plockas ner i december.
 
– Vi har beslutat att tavlorna ska få hänga kvar tills det finns en bättre lösning, säger Elisabeth Brandt Ygeman, ordförande i styrelsen bakom Folkets hus i Stockholm, till tidningen Dagens Arbete.

– Nu vet ju fler organisationer inom arbetarrörelsen om att tavlorna finns så då kanske fler vill ha dem framme, säger hon apropå att de flesta kongressarrangörer har velat ha ett draperi framför målningarna.

Förbundskrav
IF Metall har krävt att tavlorna ska hänga på plats vid sin kongress i maj nästa år.

Redan tidigare har Folkets hus i Stockholm tagit ned politiska tavlor från sina väggar. Under hösten försvann också statyn av en hamnarbetare från Folkets hus port. Den står i dag i en grässlänt tvärs över gatan.

Amelins demonstrationsmålning var ursprungligen en gåva från Svenska Metallarbetarförbundet. Albin Amelin var själv med och skar bort ett stycke av tavlan för att den skulle få plats på väggen i Folkets hus.

Läs också: kommentaren "Obsceniteten borde vara ett föredöme", 31/10 2007
Läs också: artikeln "Arbetarmålningar göms undan", 30/10 2007