/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/r_magnusson_1_4507.jpg
Rebecka Magnusson får bara träffa dottern Saga, ett år och nio månader, på helgerna om hon söker och får provanställningen på deltid i Karlskrona. Foto: Susanne Lindholm/Scanpix.

Arbetsförmedlingen anvisar Rebecka Magnusson till en provanställning på deltid i Karlskrona – 140 mil hemifrån familjen i Luleå.

Arbetsförmedlingen tycker att hon kan umgås med sin knappt två-åriga dotter och man på helgerna. Och om förskoleläraren Rebecka Magnusson inte söker jobbet i Karlskrona väntar sänkt eller indragen a-kassa.

– Det är pest. Det är konstigt att de anvisar arbete så långt bort som möjligt, säger hon.

Arbetsförmedlingen i Karlskrona har skickat anvisningen om jobb. En ny förskola ska öppna och söker tio personer, några ska anställas på heltid och andra på deltid. Personalen ska dels få tillsvidarejobb, dels provanställningar. I brevet förklarar arbetsförmedlingen att Rebecka Magnusson kommer att avanmälas och förlora rätten till ersättning om hon inte berättar att hon sökt jobbet i Karlskrona.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/langresa_4507.gif

Från när och fjärran
Karin Svanborg, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona, kommenterar inte enskilda ärenden. Hon förklarar dock att det är arbetsförmedlingens uppdrag att ordna folk till de jobb som den får in. Och om det behövs ska arbetsförmedlingen anvisa jobben till arbetssökanden från andra delar av landet.

– Det bästa hon kan göra är att söka arbetet. Det brukar inte bli bra om någon låter bli att söka ett anvisat arbete, säger Karin Svanborg.

Nu har Rebecka Magnusson springvikariat på olika dagis i Luleå, som varierar mycket i omfattning. Hennes man Daniel har visstidsanställning på deltid på Coop Extra och den innebär en del kvällsjobb samt arbete varannan helg.

Saga, som är ett år och nio månader, går på dagis och trivs där. Rebecka Magnusson har sökt jobb sedan i juli både i Luleå och på orter i närheten. I Luleå kommer dessutom nya dagisavdelningar snart att öppnas. Hon har dock fått veta av kommunen att många andra står före henne i kön till de nya jobben.

– Arbetsförmedlingen tar inte hänsyn till min dotter och till att min man har arbete.

Låta vara i fred
Rebecka Magnusson tycker att det borde vara uppenbart för arbetsförmedlingen att hon gör vad hon kan för att få jobb. Hon tycker snarare att arbetsförmedlingen borde låta henne vara i fred för att ägna sig åt arbetslösa som inte alls försöker.

Att veckopendla är inget alternativ för henne med tanke på att mannen jobbar helger och kvällar. De skulle inte kunna ses särskilt mycket. Dessutom har hon svårt att tänka sig att dottern ska gå på dagis på kvällarna.

Reglerna säger att en arbetslös är skyldig att söka lämpliga arbeten i hela landet. Men arbetsförmedlingen kan ta hänsyn till familjesituationen när dess handläggare anvisar arbete. Den som inte söker ett anvisat arbete eller tackar ja till ett erbjudet arbete rapporteras till a-kassan, som fattar beslut om sanktioner.

För den som säger nej för första gången är det troligt att a-kasseersättningen minskas med 25 procent under 40 dagar. För deltidsarbetslösa kan dock hela ersättningen tas bort om a-kassan kommer fram till att personen inte står till arbetsmarknadens förfogande – inte vill eller försöker få ett arbete.

Men om hela familjen Magnusson skulle flytta dit Rebecka kan få ett dagisjobb kan det bli besvärligt för hennes man. Om han säger upp sig själv från sitt arbete på Coop Extra blir han avstängd från a-kassan i 40 dagar.

För att slippa bli tvungen att ta arbete i Karlskrona har Rebecka Magnusson börjat leta i Norrköping och Finspång, där familjen har släkt.

FAKTA: Ändringar i a-kassan
Höjd a-kasseavgift och lägre ersättning vid arbetslöshet har införts i år. Samtidigt har reglerna stramats upp så att en arbetslös snabbare måste söka jobb på annan ort samt vara beredd att byta yrke. Rätten för deltidsarbetslösa att stämpla ska begränsas.

Läs också: mer på Arbetslöshetskassornas samorganisation om hur a-kassan fungerar