En storkonflikt har brutit ut i Hollywood. I början av veckan gick 12.000 manusförfattare i den amerikanska underhållningsindustrin ut i strejk.

Detta efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med tv- och filmbolagen i USA har brutit samman. I centrum för konflikten står frågan om ersättning till manusförfattarna från nya medier.

Författarfacket kräver höjda royaltys från dvd-försäljning samt betalt när filmer och tv-program laddas ner över internet. Bolagen avvisar kraven och hävdar att det är osäkert hur stora inkomsterna från nedladdning kommer att bli.

Strejken är den första bland Hollywoods författare sedan 1988. Även den gången kretsade förhandlingarna kring royaltys och konflikten varade i fem månader. Många befarar att strejken kan bli lika långvarig denna gång.

Högt och lågt
Manusförfattarfacket organiserar en brokig skara. Stjärnförfattare med mångmiljonlöner samsas med medelinkomsttagare, och arbetslösheten i medlemskåren ligger kring 50 procent.

Författarna har sökt stöd från transportarbetarfacket Teamsters i konflikten. Teamsters organiserar många av Hollywoods lastbilschaufförer och även annan inspelningspersonal.

– Om vi överger våra bröder och systrar nu så sviker vi fackföreningsrörelsens grundprinciper. Vi i Teamsters stöder författarna i sin sak, säger transportordföranden Jim Hoffa som har uppmanat sina medlemmar att respektera strejkvakterna.

Har bunkrat
Konflikten har hittills fått till följd att inspelningen av dagliga pratshower med David Letterman och Jay Leno stoppats. I stället har tv-kanalerna börjat köra repriser. Bolagen bunkrade upp med manus före strejken, vilket gör att de flesta dramaserier kan fortsätta åtminstone året ut.

Men om transportarbetarna solidariserar sig med strejken kan inspelningsarbetet komma att stoppas tidigare. Den amerikanska underhållningsindustrin är en mångmiljardindustri som sysselsätter närmare en kvarts miljon människor bara i Los Angeles-området.