30 av de 33 borgerliga statssekreterarna har svarat nyhetsbyrån TT på om de någon gång använt svart arbetskraft. Hälften sa ja. De flesta av dem är moderater.

De politiska topptjänstemännen har köpt städning, barnpassning, golvslipning, kakelsättning, grävning och målning utan att betala lämna kontrollavgift eller betala arbetsgivaravgifter.

Diskussionen om svartjobb hemma hos topptjänstemännen i regeringskansliet startade med Expressens avslöjande att statsministerns statssekreterare Nicola Clase har låtit bygga om ett sommarhus för över 60.000 kronor – och betalat svart.

Den summan är högst i TT:s granskning. Tvåa på listan hamnar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Hon berättar för nyhetsbyrån att hon har köpt barnflicka svart på 1970-talet och 1990-talet, en kakelsättare 1998 samt grävarbete 2000.

Samtliga tre statssekreterare hos finansminister Anders Borg medger att de har betalat ut svarta ersättningar.