Danska lastbilar har hela natten och morgonen hindrat godstrafiken vid gränserna mot Sverige och Tyskland. Chaufförerna genomför en olovlig protest mot kör- och vilotidsregler samt mot högre böter.

Blockaden inleddes natten mot i dag, måndag. Chaufförerna protesterar mot de kör- och vilotidsregler som fackförbundet 3F och arbetsgivaren har slutit avtal om samt mot högre böter.

Det är främst böterna och risken att förlora körkortet efter ”bara mindre förseelser” som chaufförerna vänder sig mot.

Små marginaler
Böterna ska sätta press på chaufförerna att hålla sig till reglerna. De drabbar i första hand den enskilde chauffören och inte arbetsgivaren. Chaufförernas talesman Per Thuesen säger i danska medier att ”det räcker med fyra till fem tekniska fel på färdskrivarna under ett år för att deras körkort ska dras in och de drabbas av höga böter”.

Justitieministern samt fack och arbetsgivare diskuterar vilka konsekvenser de hårda sanktionerna fått.

Undantar persontrafik
Tidigt på morgonen upphörde blockaden i Grenå vid den dansk-tyska gränsen. Men fortfarande på måndag förmiddag blockerar lastbilschaufförerna motorvägen över Öresundsbron för att hindra godstrafiken. Personbilar får emellertid komma förbi. Också godstrafiken i hamnarna i Helsingör och Rödby blockeras.

Både fack och arbetsgivare är kritiska mot chaufförernas aktion som är olaglig.