Efter en uppgörelse med socialdemokraterna i riksdagens finansutskott i dag, torsdag, höjer regeringen den vanliga pensionen för den som har varit förtidspensionerad till den tidigare nivån.

Beräkningen av ålderspension för förtidspensionärer återgår till tidigare regler från och med den 1 januari 2008. Det betyder att 93 procent av den inkomst som förtidspensionen bygger på (”antagandeinkomsten”) blir pensionsgrundande för ålderspension – inte 80 procent, vilket har gällt under 2007.

Tas ur marginalerna
– Uppgörelsen innebär att regeringen tillför 1,7 miljarder kronor redan 2008, säger en nöjd Tomas Eneroth (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Förbättringen ska inte finansieras genom besparingar på andra håll i socialförsäkringssystemet. Pengarna tas ur den budgeteringsmarginal som finns i de offentliga finanserna.

Besparingen på förtidspensionärernas ålderspensioner, ungefär 1,7 miljarder kronor årligen, presenterades i den borgerliga regeringens budgetproposition hösten 2006, alltså direkt efter valsegern. Socialdemokraterna har sedan dess hävdat att besparingen är ett brott mot den stora fempartiuppgörelsen om pensionsreformen i mitten av 1990-talet.

Tvingades backa
Regeringen har tvingats backa steg för steg, under hårt tryck från socialdemokraterna, LO, TCO, handikapprörelsen och pensionärsorganisationer. Så sent som i går, onsdag, sa finansminister Anders Borg i en debatt med Tomas Eneroth att nya pengar till förtidspensionärernas ålderspensioner tidigast kunde komma år 2009.

I och med dagens uppgörelse i riksdagen har socialdemokraternas krav tillgodosetts. Visserligen blir 2007 lite av ett förlorat år för den som har sjuk-eller aktivitetsersättning, men lägre pensionsinbetalningar ett enstaka år har ganska liten effekt på ålderspensionen. (Om besparingen inte hade tagits tillbaka hade ålderspensionen för den som tvingas sluta jobba vid 55 års ålder kunnat minska med 500 kronor i månaden.)

Samarbetar igen
Socialdemokraterna har bojkottat allt samarbete med regeringspartierna kring pensionsfrågor i protest mot besparingen. Nu kommer partiet att delta i den kontrollgrupp för uppföljning av pensionsreformen som regeringen vill bilda.

”Jag är glad över att kunna säkerställa den fortsatta vårdnaden av pensionsreformen”, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en kommentar till uppgörelsen.

Socialdemokraterna kan nu också tänka sig att delta i den utredning av hela socialförsäkringssystemet som regeringen vill tillsätta.