/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/rix_4407.jpg
– Så här står vi aldrig i studion, säger Roger Nordin när fotografen arrangerar för att få en bild med honom och Titti Schultz. De två är minst sagt samkörda och gjorde radio ihop i Gävle redan för 13 år sedan. Pratat i morgonradio har de gjort sedan år 2000. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

En bög, en gubbe och en liten tant. Det är så de presenterar sig, de tre som rattar ett av Sveriges populäraste radioprogram.

Den här morgonen regnar det katter och blåser elakt utanför studiofönstren med utsikt över Riddarfjärden i Stockholm. Titti Schultz – den lilla tanten – mumsar på en banan och bläddrar i veckotidningar under reklaminslaget. Roger Nordin – bögen – klagar över att han ännu inte hittat något eller någon att dissa i ett av programmets stående inslag. Gert Fylking – gubben – ligger hemma i förkylning.

I sju år har de sänt Rix FM:s Morronzoo på frekvensen 105,5. En miljon lyssnar varje morgon från sex till tio. Programmet har belönats flera gånger som landets bästa morgonprogram.

79 miljarder löv
De spelar skivor och snackar, snackar, snackar. Om allt.

– Jag ser här i tidningen att en trädexpert som heter Rune fått frågan hur många löv som ramlar av träden på hösten. 79 miljarder, svarar han. Jag kan svara vad som helst säger han eftersom ingen rimligen kan ha koll på det, meddelar Roger Nordin lyssnarna.

Varje fredag drar Gert Fylking en fräckis som föregås av en varning till känsliga lyssnare. När man bestämde att flytta inslaget hörde ett gäng byggnadsarbetare av sig och klagade eftersom den nya tiden passa illa med deras raster.

Johanna från Helsingborg ringer från bilen och berättar att hon hoppat av jobbet och nu är på väg till uppropet för en utbildning hon bestämt att gå. Roger Nordin ringer upp Kjell som gett sig den på att åka gräsklippare från Haparanda till Ystad, och som just denna morgon rapporterar att han rullar ut ur Mjölby.

En ständig såpa
När Titti Schultz gjorde slut med sin kille och när Roger Nordin kom ut ur garderoben berättade de förstås detta för lyssnarna. Visst, Morronzoo är tingel-tangel-radio, en ständigt pågående såpa, säger Roger Nordin.

– Vi är opinionsbildande. Driver vi en fråga kan vi få folk att ändra sig. Till exempel om homofobi och rasism.

Morron Zoo startade år 2000 och en av de första intervjuerna var med LO:s nyvalde ordförande Wanja Lundby-Wedin som fick frågan om sin favoritställning. Morronzoo driver med makthavare – aldrig med lyssnarna.

– Våra lyssnare är kanske inte lika välutbildade som de som lyssnar på P1. Allt kan inte vara Gomorron Världen. Det finns olika sorters bra, säger Titti Schultz.

Plötsligt kommer Hasse ”Efterlyst” Aro in i studion som dagens gäst. Han får en kopp kaffe och medan musiken spelar småpratar han och programledarna om hur det är att ha kräksjukan och vad man ska ta sig till med alla löv som singlar ner på tomten. Så går de tre ut i sändning – och pratar om precis just det: kräksjukan och lövproblemet.

– Vi har inte haft amerikanska konsulter som talat om för oss hur vi ska göra programmet – som många andra radiostationer. Mycket har bara blivit. Vi har hittat en kemi som stämmer, säger Roger Nordin.

Besök också: programmets hemsida där du kan lyssna på ljudklipp