/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/johan_linden_4207.jpg
Det går ingen nöd på Johan Lindén, trots avskedandet. Han har fått nytt jobb som pilot. Foto: Lars Tegermark/Scanpix.

Efter över 20 år på jobbet fick Johan Lindén sparken, utan förvarning. Anledningen: Han ville utnyttja rätten att vara hemma med sina barn.

Den 7 juli i år fick flygteknikern Johan Lindén ett brev från sin arbetsgivare, SAS Technical Services (STS). Han hade blivit avskedad från arbetsplatsen han varit på i över 20 år. Företagets motivering – olovlig frånvaro. Hela historien började med att Johan ansökte om föräldraledighet. Att Johan skulle vara hemma var enda alternativet för familjen när hans fru Liga Lindén arbetade. Samtidigt närmade sig barnen åttaårsåldern då föräldraledighetsdagar som sparats fryser inne.

Men så kom första kallduschen. Ansökan om föräldraledighet avslogs.

– Jag ansökte i god tid, helt enligt reglerna. Då har de inte rätt att neka mig att vara hemma med mina barn, förklarar Johan.
Han såg inget annat val än att strunta i företagets nej och stanna hemma med sina barn.

Välkommen tillbaka
Då kom kalldusch nummer två. Utan varning meddelade företaget i ett brev att Johan blivit avskedad på grund av olovlig frånvaro. Johan Lindén kontaktade då Transportarbetareförbundet och anmälde samtidigt arbetsgivaren till Jämo. På Jämo handlägger de inte diskrimineringsfall som samtidigt bestrids av facket. Men om Johan inte blir nöjd med utfallet av den fackliga tvisten välkomnar Jämo en ny anmälan.

Enligt Transport är han olovligt uppsagd och facket bestrider därför åtgärden.

– Att Johan nu har blivit erbjuden fem månaders lön i kompensation är ju ett tecken på att företaget är medvetet om att det gjort fel.
Och fem månader för ett felaktigt avskedande är alldeles för lite, säger Kenneth Grampe.

Johan Lindén är av allt att döma en glad och utåtriktad person, men bråket med STS har tagit hårt.

– Det gjorde mig mer ledsen än jag trodde. Efter 20 år har de ju spottat mig i ansiktet, säger Johan.
Enligt Kenneth Grampe är STS, och moderbolaget SAS, ovanligt besvärliga. Relationen mellan bolaget och facket är därför
ansträngd.

– Relationen är bedrövlig. De bara kör på i en enda lång monolog, säger han.

Liga Lindén jobbar också inom ett SAS-bolag och även hennes anställning blir nu kontrollerad av företaget, något som inte förvånar Kenneth Grampe.

– Det är SAS. SAS-bolagen är så här, förklarar han.

Hämnas via frun
Enligt Johan Lindén är kontrollen av hans fru en hämnd för att han har varit besvärlig.

– Hon blev djävligt ledsen över att blev indragen i det här. berättar Johan.

Från både fack och arbetsgivare är det locket på. Jonny Fransson, Transports ombudsman som nu har ärendet på sitt bord, vill inte ge några kommentarer.

– Det är förbundets policy att inte kommentera pågående fall, meddelar han till LO-Tidningen.

Inte heller företaget, STS, vill förklara varför Johan Lindén fick sparken eller varför också Liga Lindén hamnat under luppen. Cecilia Ytterberg, tjänstemannen som undertecknat avskedsbrevet, hänvisar till sekretess.

Anser ni att ni har rätt i ärendet?

– Ja, det är klart att vi tycker. Det är väl en förutsättning. Om Johan vill tala med er är det upp till honom, men vi kommer inte att lämna några kommentarer, svarar Cecilia Ytterberg.

Inom Transport har de ajournerat ärendet och en central förhandling kommer att äga rum i november.  Under tiden kan Johan Lindén bara vänta, men svälta behöver han inte göra. Han har redan fått ett nytt jobb. Som pilot.

FAKTA: Så missgynnas föräldralediga
Enligt föräldraledighetslagen har alla arbetstagare rätt att vara hemma med sitt barn tills det är 18 månader, dessutom med föräldrapenning tills barnet gått ut första klass samt när barnet är sjukt. Mammor tar ut två av tre vårddagar för sjuka barn.
Mammor svarar för 80 procent av föräldraledigheten. Kvinnans snittinkomst är 70 procent av mannens, och glappet förstärks när barnen kommer. En av tre arbetsgivare missgynnar män som vill vara pappalediga. Kort ledighet ökar chansen till befordran.

Källor: Statistiska centralbyrån och Nationella sekretariatet för genusforskning.

Läs också: vad som står i Föräldraledighetslagen

Läs också: intervjun med nya Jämo "Lag sista utvägen för Jämo", 19/10 2007