Asien lockar investerarna
För tredje året i rad ökar världens investeringar. Och nu flödar investeringar både från och till utvecklingsländer.
– Det är en mycket stark förbättring, säger Torbjörn Fredriksson, en av huvudförfattarna till Unctads årliga rapport.
– Men det är viktigt att inte kasta bort möjligheten. Det finns många exempel på fattiga länder som inte har kunnat dra fördel av råvaror, utan hamnat i konflikter, korruption, försämrad miljö och annat, säger han.
Skillnaden är också stor mellan länder. Starkast är utvecklingen i Asien, som förra året tog emot 70 procent av alla utländska investeringar till utvecklingsländer.
Asien regerar
Framväxten av multinationella företag följer samma mönster. I dag finns sju företag från utvecklingsländer bland världens 100
största företag. Sex av dem kommer från Asien.
– Man har byggt upp stora finansiella muskler och vill inte bara investera i värdepapper, utan också genom att köpa företag, eller att investera i oljeutvinning, gruvor eller att finnas på utländska marknader. Det är så Europa och USA gjort under lång tid. Nu sker det väldigt snabbt från en del utvecklingsländer, säger Torbjörn Fredriksson.
Men det finns också förlorare. Unctad varnar för att många utvecklingsländer inte deltar i processen, främst lågt utvecklade länder utan råvaruresurser. Många av dem ligger i Afrika.
– Det viktigaste för dessa länder är att inte räkna med inflöden av investeringar, för de kommer inte. Där måste man i stället inrikta sig på att bygga upp en småskalig verksamhet, att få igång en fungerande privat sektor och få den statliga förvaltningen att fungera bra.
Måste bygga från grunden
– Man måste gå tillbaka till de basala frågorna som hälsa, sjukvård och utbildning och bygga upp kompetenser.
Till detta behövs bistånd från rikare länder, vilket nu också måste inbegripa ett antal utvecklingsländer, enligt Torbjörn Fredriksson.
– De måste börja hjälpa till nu, och för många utvecklingsländer kan det vara bättre att lära sig från något av de asiatiska länderna, säger han.