/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin30.png

Det blir inte lättare att kräva heltidstjänster bara för att a-kassan för deltidsarbetslösa försämras. Det tror tre av fyra i LO-opinion.

– Arbetsgivarna bryr sig inte. Det är inte de som bestraffas, resonerar Joakim Blomqvist, Örebro, byggnadsmålare och fackligt aktiv.

I måleriavtalet finns bara heltidstjänster. Deltidsarbetslöshet existerar inte, men väl säsongsarbetslöshet.

– Till hösten och vintern blir några arbetslösa. De nya a-kassereglerna slår lika hårt mot dem. De uppfyller inte kravet för full ersättning – tolv månaders arbete. Men arbetsgivarna säger upp av slentrian och tar ingen hänsyn till hur det slår ekonomiskt, tycker han.

Facket kräver heltid på två av tre arbetsplatser

Två av tre svarar att facket på den egna arbetsplatsen kräver heltid åt deltidsanställda.

I Vindeln i Västerbotten erbjuds deltidsanställda ”flytande arbetstid”. De fyller ut arbetstiden ge-nom att hoppa in på andras arbets-
pass vid behov.  Men det är många som har flytande arbetstid och ont om lediga arbetspass.

– Den som inte lyckas fylla kvoten känner stressen komma krypande. Dessutom får de som har flytande arbetstid jobba fler helger, storhelger och under skolloven. Deras barn blir lidande, konstaterar Leif Rubensson, undersköterska på Almagårdens servicehus i Vindeln och aktiv i Kommunal.

I Växjö kommun finns ett avtal om årsarbetstid. Alla ska erbjudas heltid i grundtjänsten. Alla anställda har rätt att öka eller minska sin arbetstid med tre månaders varsel.

”Vi kanske skulle kräva några deltider”

LO-opinion ser ut som Sverige i övrigt. Fler kvinnor än män jobbar deltid och deltid är vanligast i branscher som vård och handel.
Inom industrin finns det överhuvudtaget inga deltider på många arbetsplatser. En och annan fackligt aktiv är litet främmande för frågan om facket kräver fler heltider.

– Kräver? Vi har bara heltider, men vi kanske skulle kräva några deltider åt dem som har fyllt 63, jobbar skift och har sömnproblem, resonerar Bo Sigvardsson, processoperatör vid Iggesunds bruk och aktiv i Pappers.