Från och med nästa år ska deltidsarbetslösa få högst 75 ersättningsdagar från a-kassan. Dessutom införs fler karensdagar.

För den som har arbetat på heltid och blir arbetslös på exempelvis halvtid betyder det att ersättningsdagarna är slut efter 30 veckor, alltså sju månader. Han eller hon kan få se sin månadsinkomst sjunka med 7.000 kronor före skatt då ersättningsdagarna tar slut.

För den som i stället arbetar 75 procent, och fyller ut med ersättning från a-kassan, räcker ersättningsdagarna dubbelt så länge, 60 veckor. De skärpta reglerna, som presenteras i regeringens budgetförslag, motiveras med att de nuvarande 300 ersättningsdagarna i varje ersättningsperiod räcker orimligt länge när de tas ut på deltid. Somliga deltidsarbetslösa använder a-kassan som inkomstutfyllnad i många år, hävdar regeringen – inte som en hjälp att ställa om till nytt jobb.

Ännu inga belägg
– Regeringen ger en bild av deltidsarbetslösa som fuskare, kommenterar Birgitta Lanér, ordförande i IF Metalls a-kassa och i a-kassornas samorganisation. Jag har väldigt svårt att känna igen den bilden, och jag har inte sett några belägg för den.

– Många medlemmar i Hotell- och restaurang, Fastighets, Kommunal och Handels har väldigt svårt att få heltidsjobb. I deras branscher går utvecklingen mot att färre och färre har tillsvidareanställningar på heltid. Det är ju därför vi inom LO vill ha lagstiftad rätt till heltid.

De nya reglerna gör att en anställd som sägs upp från en heltidstjänst, men erbjuds att jobba vidare på halvtid, kan tjäna på att tacka nej till detta och i stället bli helt arbetslös. Då får hon ju 300 ersättningsdagar i stället för 75.

– Ja, om man hårdrar det, så blir det så, bekräftar Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Men vår uppfattning är att folk vill arbeta.

Inga helger
Från den 1 juli 2008 vill regeringen införa ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen, utöver de nuvarande fem karensdagarna. Det ska ”öka incitamenten” att undvika mellanliggande arbetslöshetsperioder när någon byter jobb. I arbetslöshetsförsäkringen räknas bara arbetsdagar, inte lördag eller söndag. Sju karensdagar innebär att en tredjedel av inkomsten faller bort den första månaden du är arbetslös.

– Fler karensdagar drabbar dem med många tillfälliga anställningar, säger Irene Wennemo, utredare vid LO. Unga kvinnor i LO-yrken är kraftigt överrepresenterade.

Läs också: artikeln "Hon drömmer om ett heltidsjobb", 27/9 2007

Läs också: artikeln "De belönas för ansvarsfulla krav", 27/9 2007