General Motors och bilarbetarfacket har kommit överens om ett, än så länge preliminärt, nytt fyraårigt kollektivavtal.  Och nattens uppgörelse innebär slutet på en två dagar lång storstrejk som startade i början av veckan när 73.000 GM-anställda över hela USA oväntat gick ut i strejk i protest mot att biltillverkaren inte ville lova tryggade jobb.

En nöjd fackordförande, Ron Gettelfinger, hävdar att facket nu fått garantier om att jobben stannar i USA. Överenskommelsen innehåller även etablerandet av en oberoende fond, finansierad av GM, för att administrera sjukvårdsförsäkringar till 340.000 pensionerade GM-anställda och deras makar.  Fonden ska finansieras av GM, och det handlar om över 50 miljarder dollar på sikt, 330 miljarder svenska kronor.

Ledningen för GM hävdar att avtalet gör företaget bättre rustat i konkurrensen med japanska biltillverkare, som har oorganiserad arbetskraft och ett lägre kostnadsläge för sin tillverkning även i USA.

Bilarbetarfackets aktiva medlemmar väntas under helgen rösta om ratificering av det nya avtalet. En majoritet måste rösta för överenskommelsen innan den träder i kraft, om arbetarna röstar nej kan strejken återupptas. Avtalen med de två andra stora biltillverkarna, Ford och Chrysler, har förlängts i väntan på att förhandlingarna med GM skulle bli klara.