/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/Camilla_Kylin_3807
Det hjälper inte att chefen sitter någon annanstans. Din familj och dina grannar känner sig manade att hoppa in i stället för chefen och hålla koll på att du jobbar. – Så stark är arbetsmoralen i det här landet, konstaterar psykologen Camilla Kylin. Foto: Privat.

Att distansarbeta hemma kan nog vara bra – men man bör tänka sig för när man börjar tumma på gränsen mellan arbete och fritid. Ty det finns befriande möjligheter och det finns otrevliga gropar att ramla ner i.

Psykologen Camilla Kylin har just doktorerat i ämnet på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon intervjuade anställda vid Energimyndigheten som flyttade från Stockholm till Eskilstuna och kommunanställda i Karlstad som haft möjlighet att arbeta hemifrån en eller två dagar i veckan. Det finns fördelar och nackdelar.

En fördel är förstås att man slipper resorna till och från jobbet.

– Men samtidigt fyller resan en oerhört viktig funktion som en passage mellan arbete och fritid då man ställer om mentalt. Många som jobbade hemma ersatte denna passage med andra aktiviteter eller ritualer. Man tog till exempel på sig de kläder man brukar ha på jobbet. Det går liksom inte att jobba i pyjamas. Många ville göra något fysiskt och tankebefriande mellan jobb och fritid; gå ut med hunden, diska, hugga ved, berättar Camilla Kylin.

Frestar på fritiden
Hon upptäckte att arbetet nästan alltid inkräktade på privatlivet och fritiden vid hemmaarbete.

– Mobiler och mail skapar nya möjligheter. Men man måste också se till nackdelarna med tekniken. Prioritera, dra gränser och ställ frågan hur du vill ha det.

Naturligtvis spökar Luther när vi jobbar hemma. För att visa oss själva och chefen att vi inte latar oss är det lätt hänt att man jobbar betydligt mer hemmavid. Till slut kan arbetet där hemma svämma över så mycket att hemmet inte längre förknippas med fri och ledig tid.

–  Jag intervjuade en man som när han skulle vara ledig var tvungen att åka långt hemifrån för att kunna koppla av. En annan berättade att han kunde gå upp mitt i natten för att avsluta ett jobb.

Olika syn på samma paus
Att vi korridorsnackar, dricker kaffe och surfar på nätet på jobbet bryr sig inte Luther om. Det gör han däremot om vi tar allt för många avbrott vid hemmajobb.

– Det fanns också en tendens att kvinnor mer än män kände sig pressade av att även ta itu med skötseln av hemmet när de arbetade hemma.

Många av dem som Camilla Kylin intervjuade berättade att de möttes av misstro från familj och vänner när de förklarade att de jobbade hemma. Distansarbetets bristande legitimitet, som hon skriver i avhandlingen.

– Det är märkligt. Att den kontroll som arbetsgivaren har på jobbet tas över av familjen och grannarna. Så stark är arbetsmoralen i det här landet.