Deltidsarbetslösa får det hårdare när regeringens finansplan blir verklighet. Dessutom införs två ytterligare karensdagar för alla som ska få a-kassa.

Finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin berättar om försämringarna för deltidsarbetslösa i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det är ett dråpslag mot de lågavlönade kvinnorna, säger Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska taleskvinna, till TT.

För dem som jobbar 50 procent och stämplar 50 procent kan nästan halva inkomsten försvinna.

Upp till 18 år
Även Kommunal har hunnit protestera mot förslaget att deltidsarbetslösa ska få a-kasseersättning i högst åtta månader. Dagens regler tillåter deltidsersättning i upp till sex år, ibland 18.

– Även om man skulle vilja jobba mer erbjuds inga heltidsjobb, säger Anders Bergström, ordförande för Kommunals a-kassa, till TT.

Sammanlagt var 55.000 deltidsarbetslösa i augusti. 43.000 var kvinnor.

Sju dagar
Arbetslösa kommer också att drabbas av ytterligare två karensdagar i a-kassan. I dag tar det fem dagar innan en arbetslös får ersättning, med regeringens förslag blir det sju karensdagar.

En annan ändring är nya avgifter till a-kassan som införs den 1 juli nästa år. Hög arbetslöshet inom den egna a-kassan ska ge en högre avgift och tvärtom.  I praktiken får många av a-kassemedlemmarna åter nästan samma avgift som innan regeringen chockhöjde den vid årsskiftet, skriver TT.

Regeringen motiverar förändringarna med att avgiften ska bli mer försäkringsmässig, men ett mer troligt skäl är att regeringen insett att den kraftigt höjda avgiften bidragit mycket till de dåliga opinionssiffrorna. En Sifo-undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion beställt visar att väljarna är mest missnöjda med förändringarna i a-kassan.

Läs också: ledarskribent Martin Lindbloms kommentar "Strategin håller inte i praktiken", 20/9 2007