/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin29.jpg

Tre av fyra i LO-opinion tycker att det är fel att höja bensinskatten. Kvinnorna är mest kritiska.

Monica Åhlén, klubbordförande i Handels, bor i Grängesberg och jobbar på IF Metall i Borlänge.

– Jag åker 12,4 mil tur och retur till jobbet varje dag. Vi har ingen kollektivtrafik och avdraget i deklarationen är värt mycket lite i förhållande till mina kostnader, anser hon.

Kenneth Rosenberg, livsmedelsarberare och studieorganisatör i Livsklubben, arbetar på Scan i Kävlinge. Anläggningen ska läggas ner. 140 anställda ska ”i möjligaste mån” erbjudas jobb på andra Scan-anläggningar. Han svarade den 13 september:

– I går kom varslet. Om jag får ett jobb på längre pendlingsavstånd där jag måste använda bilen, får höjd bensinskatt förödande konsekvenser.

Många talar om svek. De påminner om att moderater och kristdemokrater lovade sänkt bensinskatt inför valet. Andra vanliga argument är att höjd bensinskatt drabbar fattiga och folk på landsbygden.

Men en och annan tycker att höjd bensinskatt är bra, som Fredrik Sundberg, Uddevalla, underhållstekniker och ledamot i IF Metallsklubbens styrelse på biltillverkaren Pininfarina:

– Det är jättebra att priset på bensin höjs. Det skapar större tryck på alternativa drivmedel och färdmedel. Vi är på tok för bortskämda med egen bil som transportmedel, tycker han.