/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/mellis_3807
Daniel Hallgren och Olof Jacobsson äter mellanmål på fritidsklubben varje dag. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

LO-medlemmars barn äter mer onyttiga mellanmål än akademikerbarn. Men de får också mer motion, enligt en undersökning.
– Om ungarna fick välja mellanmål själva skulle det bli glass varje dag, säger Stefan Wihlén, fritidsledare i Solna utanför Stockholm.

Klockan är två och fritidsledarna på Hannebergs fritidsgård i Solna har just dukat fram dagens mellanmål: hembakta scones med ost och marmelad. Till det serveras mjölk, och barnen äter med god aptit.

– Det här är nog det godaste mellanmål vi får här, säger Olof Jacobsson, 10.

Kompisen Daniel Hallgren håller med, men tillägger att även grönsaker med dipp är en favorit. Han och Olof går till fritidsklubben varje dag efter skolan och de är nöjda med mellanmålet som serveras.

– Det mesta är gott. Det är bättre än hemma, där tar man bara något snabbt som en risifrutti eller en macka, säger Daniel.

– Ja, det är ju inte direkt så att mamma och pappa ställer sig och bakar på eftermiddagarna, säger Olof.

Klasskillnader på mellis
Men goda mellanmål behöver inte vara nyttiga. En ny undersökning som Synovate-Temo gjort på uppdrag av Hemköp visar att nio av tio barn äter för lite frukt och grönsaker. Det finns också stora klasskillnader när det gäller mellanmålsvanor. 26 procent av arbetarbarnen brukar få läsk eller saft till mellanmål, att jämföra med 11 procent av barnen till tjänstemän.

Skillnaden är ännu större om man tittar på utbildningsnivå. 36 procent av barnen till lågutbildade brukar få godis och glass till mellanmål, men bara 11 procent av barnen till högskoleutbildade. LO-medlemmars barn rör sig dock mest av alla. I snitt är de utomhus och leker i 2 timmar och 42 minuter varje dag, enligt undersökningen, och det är 18 minuter längre än barnen till TCO- eller Sacoanslutna föräldrar.

Stefan Wihlén, som är fritidsledare på Hannebergs fritidsklubb, är inte förvånad över att barnens motions- och mellanmålsvanor varierar, även om han inte märkt det själv. På fritidsklubben äter alla samma mellanmål och godis är förbjudet. Under de sex år som han varit ledare på klubben har mellanmålen blivit allt nyttigare. Larmrapporterna om överviktiga barn och hälsoriskerna med socker och fett har fått effekt.

– Det är klart det påverkar. Nu får alla ungar frukt varje dag, och när vi beställer filmjölk blir det lättfil. Vi försöker välja alternativ med mindre socker och det är ytterst sällan vi köper vitt bröd nu för tiden. Men det är en balansgång. Om det blir för nyttigt vill barnen inte äta.

Helgsnask
Daniel och Olof tycker att det är bra med nyttiga mellanmål, så länge de är goda. Godis och läsk får de bara äta och dricka på helgerna för sina föräldrar.

– Det är rätt bra att föräldrarna bestämmer. Annars skulle det nog bli för mycket och då blir man tjock, säger Olof innan de går ut på gården för att leka.

Fotnot: Undersökningen visar också att centerpartisters barn äter betydligt mer bullar och kakor än andra. Socialdemokrater ger sina barn mest godis och barn till miljöpartister får i sig mest grönsaker.