Att de nya moderaterna skulle gilla facket och vara för kollektivavtal är bara en fasad, enligt Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– De vill helt enkelt sätta press och urholka systemet, säger han till LO-Tidningen.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ser budgeten som ett angrepp på den solidariska lönepolitiken.

”Olika avgifter för arbetslöshetsförsäkringen är både orättvist och feltänkt. Det är orimligt att enskilda grupper ska betala kostnaderna för den strukturomvandling som hela samhället drar nytta av”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Wanja Lundby-Wedin är också kritisk till förslaget att öka antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen från fem till sju dagar.

Politiken gynnar männen på kvinnornas bekostnad

Hotell- och restaurangfacket, liksom Kommunal rasar mot regeringens förslag om a-kassan samt de hårdare villkoren för långtidssjuka.

Vänsterpartiets Ulla Andersson hävdade när budgetförslaget debatterades i riksdagen att regeringens politik gynnar männen på kvinnornas bekostnad.

– Närmare 60 procent av regeringens skattesänkningar går till män. Regeringen ger till och med en skatterabatt till män som inte tar sitt ansvar hemma genom så kallade hushållsnära tjänster. Överklassnära tjänster vore ett bättre namn, sa hon enligt TT.

Aktiespararna är inte heller nöjda med regeringens budget. Organisationen saknar en reformering av aktie- och kapitalbeskattningen, enligt TT.

Bra med nystartsjobb även i offentlig sektor

Sven-Erik Österberg gillar dock ett inslag i regeringens arbetsmarknadspolitik, som den presenteras i budgetgen:

– Att nystartsjobben även ska innefatta offentlig sektor är bra, men det har ju vi föreslagit förut, säger han.