/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/konst_3807
Konstnärerna Anna Stina Erlandsson och Annica Einarson tillsammans med Ann-Britt Gustafsson, som är kulturansvarig för Dalens sjukhus. Hon har fler idéer. Gymmet och trappan dit är nästa försköningsprojekt på listan. Foto: Sören Andersson/Scapix.

Varje helplan i trapphuset i Dalens sjukhus i södra Stockholm är målad i sin egen kulör: skogsgrönt, limegrönt, milt turkos, rött. Varje halvplan är på väg att få sin egen utsmyckning. Högst upp har en domherrehona fått sitt bo invid ett lövdraperi. På ett plan döljer runda ramar små fotografier: utsikter. Blåa berg, en stig i grönskan, skummande hav.  Längre ned mosaik, girlander, en rad av små målade föremål.

Konstnärerna Annica Einarson och Anna Stina Erlandsson har sedan länge samarbetat genom kulturföreningen ApE.
På Dalens sjukhus har de tillsammans med kulturansvariga Ann-Britt Gustafsson utvecklat idéer om konst som stärker både hälsa och själ.

I det nio våningar höga trapphuset har patienter trappträning. Men den mödosamma promenaden uppåt har varit en rätt trist upplevelse i sterilt vitt.

– Man blev snurrig i huvudet, säger Ann-Britt och vittnar om en klaustrofobisk känsla.

Tavlor inte nog
Sjukhusets 700 anställda har föredragit hissarna. Under fem års tid har Ann-Britt Gustafsson funderat över hur trappen skulle kunna bli mer lockande. Några tavlor skulle inte förslå. När konstnärerna kontaktade henne med andra idéer styrde hon snabbt deras intresse mot trappan.

Nu blev det ett gediget projekt, en genomtänkt helhetslösning. Tankarna kring god hälsa och psykisk balans skulle få styra.
Som ett första steg frågade konstnärerna personalen om favoritfärg och favorit-motiv. Många engagerade sig. Varje färg var någons favorit.

Favoritmotiven talade ett mer samstämmigt språk: natur! Därav fågeln – som också ska kunna bli ett samtalsämne, har du gått upp och tittat på den? Sjukhusområdet är byggt på ett gammalt koloniområde, i entrén hänger svartvita fotografier från en svunnen tid. Mosaikmönstret kan tolkas som bersåer, girlanden som en kulört slinga över sommarens kolonifest.

Också utsikterna var önskemål. Men de fick inte täcka hela väggarna, måste kunna skruvas ned. Brandskyddsmyndigheten hade också ett och annat att säga till om. På varje plan hänger anslag med skalor för trapptränarna.

– Man skattar själv hur jobbigt det känns och sen ska det korrelera till pulsen, säger Fredrik Heed som är friskvårdsgymnast.

Hur jobbigt?
Efter en trappa: Hur jobbigt känns det? Något ansträngande, extremt ansträngande? Efter två trappor, efter åtta?

– Man kan ju kolla själv också, säger han och hoppas att det här ska få fler att tänka på vardagsmotionen.

Utsmyckningen är ett ekonomiskt samverkansprojekt mellan Dalens Sjukhus, Stockholms läns landsting, fastighetsäga-ren Locum och ApE.  300.000 kronor landar kostnaderna på. Väl värda investeringar, tycker Ann-Britt Gustafsson. Redan när väggarna blev målade började folk att gå mer. När konstverken avtäcktes under invigningen i förra veckan blev uppståndelsen än större. Nu smids nya planer: Gymmet och trappan ned till det borde bli mer lockande.

– Som en hälsoslinga. Men först måste vi söka nya bidrag, säger Ann-Britt Gustafsson.