Jag tillhör den grupp (som inte är så liten som branschen vill framställa) musiker som har gett mitt godkännande till att folk sprider och kopierar min musik. Jag har registrerat musiken som ”Public Domain”. Alltså, om någon tar min musik och lägger upp på nätet eller kopierar så är det helt lagligt.

Varför? För att jag trivs med det och tjänar pengar på det. Musiken sprids snabbt över Internet och en på hundra köper en skiva. Då musiker sprider sig mycket snabbare på detta sättet lyssnar tusentals människor. Det skulle tagit mig flera år att komma upp i den siffran genom skivförsäljning.

Det drar också människor till konserter som alltid varit artisters största inkomstkälla. Hur ska man se om fildelare laddar ner lagligt material eller upphovsrättsskyddat?

Ska man ringa runt till upphovsmännen bakom alla miljarder filer på nätet och fråga? Eller ska man gå på ”säkra kort” som Hollywood och EA Sports, som man vet är emot fri delning, och låta alla de smalare upphovsmän ramla mellan stolarna?

Fast det funkar ju inte heller för om man är någorlunda smart döper man ju bara om sin uppladdade Shrek 3 film.  Eller ska man satsa miljoner skattekronor på att utbilda olika polisceller som specialiserar sig på att memorera alla upphovsrättsskyddade material i världen och tittar igenom allt som folk tankar ner?

Allvarligt talat. Att försöka få bort olaglig fildelning kostar mer än det smakar. Satsa pengarna på sociala insatser eller vård och skola där pengarna verkligen behövs och gör nytta.

Anton Klepke