/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/ola_wong_0709.jpg
Ola Wong. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

En dag i slutet av 1990-talet fick en nyrik klädhandlare i Kina en idé. Någon riktigt, riktigt känd person borde anlitas för att göra reklam för kläderna. Och eftersom han hade gott om pengar kontaktade han Bill Clinton och erbjöd honom två miljoner dollar om han ställde upp som företagets modell – när Clinton var USA:s president alltså. Clinton avböjde.

Det är en av många berättelser från dagens Kina som vi möter i den svenske journalisten Ola Wongs reportagebok När tusen eldar slickar himlen (Ordfront förlag) som just kommit ut. Han skildrar de unga kvinnorna från landet som kommit till staden och nu monterar kretskort elva och en halv timme om dagen, sju dagar i veckan.

Vi får också möte de nyrika som ”inte hunnit få någon kultiverad fernissa” och som köper toalettstolar med 24 karats bladguld eller som tror att man kan få upp Amerikas president på catwalken om man bara betalar.

– Jag visar en mängd bilder från fem års resor i Kina som förhoppningsvis ger en helhetsbild av vad som händer i det här landet – från botten i samhället till toppen, säger Ola Wong i telefon från sitt kontor i Shanghai.

Hyfsad på språket
Det hörs på dialekten att han kommer från Västsverige. Han föddes i Borås 1977, pappan var kines från Shanghai och mamman från Rumänien. Hemma pratade man mest svenska men lite kinesiska lärde han sig av pappan. 2002 bosatte han sig permanent i Shanghai som frilansande korrespondent för flera svenska tidningar.

– Min kinesiska är hyfsad. Men jag behöver fortfarande lexikon när jag läser tidningar.

Ola Wong skildrar ett land på väg uppåt, ett land där allting verkar möjligt – för vissa. Han jämför med Sverige. ”Det går inte att komma ifrån att man blir glad av framåtanda. När jag åker till Sverige känns det som att möta ett folk som slutat leta efter sin Graal”, skriver han.

– Som Sverige på 90-talet med IT-yran. Här har detta pågått i 20 år.

Galna profetior
Samtidigt är han försiktig med att vara kategorisk om hur det ska gå för Kina som befinner sig mitt i en extrem omvandling. Många har varit det och många har haft fullständigt fel.

– Från de ideologiska som Jan Myrdal – till han som skrev en bok om att Kina kommer att kollapsa 2001. Han är visst expert på Nordkorea numera.

Men om kurvorna fortsätter som i dag tror Ola Wong att Kina kan utvecklas till en dominerande stormakt i världen.  ”En bild framträdde. Av en period i världshistorien som, om utvecklingen fortsätter som nu, kommer dateras som upptakten till den kinesiska eran, den som inleddes med Peking-OS och världsutställningen 2010”, skriver han.

Om, om, om
Om ingenting händer. Om inte allt urartar i sociala omvälvningar och om inte allt ödeläggs av den galopperande miljöförstöringen. Enligt Världsbanken kostar nedsmutsningen Kina tio procent av BNP varje år – hela landets tillväxt. Om det inte blir krig.

– Det har ju hänt förr i världshistorien när tidigare svaga länder växer – Tyskland och Japan till exempel – att allt slutar med världskrig. Men det får vi väl hoppas att vi slipper.
 
Fotnot: Graal – enligt legenden den kalk som användes av Jesus när han instiftade nattvarden.

FAKTA: Kina
Befolkning: 1,3 miljarder.
Storlek: 20 gånger Sverige.
Medellivslängd: 73 år.
BNP-tillväxt: 10,5 procent.
BNP per capita omräknat i köpkraft: 7.600 dollar (52.600 kronor).
Valutareserv: 9.164 miljarder svenska kronor.
Mobiltelefoner: 11,2 abonnenter per 100 invånare.
Folkrikaste stad: Shanghai 14,6 miljoner.
Viktiga datum: Partikongress den 15 oktober i år. OS invigs den 9 augusti 2008. Världsutställningen i Shanghai 2010.