Kommunal har tecknat ett nytt kollektivavtal med KFO. Avtalet berör runt 3.000 medlemmar som jobbar som personliga assistenter.

Runt 3.000 personliga assistenter har fått ett nytt kollektivavtal. I veckan blev det treåriga avtalet mellan Kommunal och Arbetsgivarorganisationen KFO, som organiserar kooperativa företag, ideella organisationer och folkrörelser, klart. Avtalet ger löneökningarna på minst 800 kronor i år, 850 kronor nästa år och 875 kronor 2009.
 
– Personliga assistenter är en utsatt grupp på arbetsmarknaden. Därför är det speciellt glädjande att ha kunnat ro i hamn ett så här bra avtal för den här gruppen inom KFO, säger Kommunals andre viceordförande Håkan Pettersson, i en kommentar.

Avtal: KFO, personliga assistenter
Parter: Kommunal/KFO
Omfattar: 3.000 personliga assistenter
Löptid: Tre år från och med 1 juli 2007.
Lönerna höjs med: 800 kronor i år, 850 kronor nästa år och 875 kronor 2009.
Individgaranti/Generell löneökning: Saknas.
Lägsta lönen: Lägstalön införs och blir för den som fyllt 19 år 13.800 kronor till och med år 2009 då lägstalönen höjs till 15.300 kronor.
Lokala förhandlingar: Hela lönepotten fördelas lokalt.
Arbetstiden: Ny regler för övertid som gör att efter en halvtimme övertid ges betalt för hela nästa halvtimme om den påbörjats. 31 minuter övertid ger därmed betalt för en timme.
Övrigt: Sjukfrånvaro ger max åtta timmars löneavdrag, oavsett hur långt det verkliga arbetspasset skulle ha varit. När nationaldagen infaller på en helg kompenseras de anställda med en ledig dag.