Brasiliens president Luiz Inacio ”Lula” da Silva kom till Sverige för etanolens skull. Han åker runt i Norden i första hand för att få hjälp att övertyga EU att slopa tullarna på etanol från Brasilien.

I Brasilien med cirka 190 miljoner invånare, världens femte största land, odlas enorma arealer med sockerrör som Lula da Silva vill fördubbla för att kunna tillverka ännu mer av den heta exportprodukten etanol.

När alla bilar och bussar ska klimatanpassas stiger etanolen fram som ett alternativ till olja och bensin. Lula da Silva var i Sverige för att skriva ett samarbetsavtal med svenska regeringen om forskning och teknikutveckling på bioenergi- och biobränsleområdet.
Och så ville Lula da Silva har hjälp av Sverige att få EU att slopa tullarna på etanol. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade samma uppfattning. Han lovade att Sverige kan gå före med att ta bort gränshindren, om EU går med på det.

Flera som varnar
Brasilien har en exportfördel. Det är betydligt billigare att producera etanol ur sockerrör istället för att använda majs som i USA eller spannmål och cellulosa som i Sverige. Slopas tullarna på billig etanol från Brasilien hotas hela den inhemska produktionen.
Etanolplanerna saknar emellertid inte kritiker. Miljöorganisationer, de sociala rörelserna i Brasilien och de jordlösa lantarbetarnas organisation varnar för ökad odling av sockerrör.

Lantarbetarna på plantagerna arbetar under mycket svåra förhållanden. I Brasilien är koncentrationen till de stora markägarna enorm. Att dubbla odlingsytan för sockerrör kan innebära att ännu fler små jordbrukare slås ut. Lula da Silva hävdar att även mindre familjejordbruk kan odla sockerrör. Men det tror inte de basilianska miljörörelserna på. Bara storskalig produktion är lönsam, anser de.

Tuffa förhållanden
Lula da Silva är som före detta svarvare och facklig ledare i Brasilien väl medveten om att arbetsförhållandena på sockerrörsplantagen är tuffa. I Stockholm sa han att han vill ha en certifiering av odlingarna och etanoltillverkningen, ungefär som den som finns för skogen.

– Alla som importerar etanol från Brasilien ska veta att regnskogen i Amazonas inte skövlats för att odla sockerrör. Det ska också framgå att arbetarna har bra sociala villkor, sa Lula da Silva.

– Brasilien har insett behovet av etanol. Det är klimatvänligt, generar mer jobb, fler människor kan delta i processen och det är billigare än olja.

Läs också: artikeln "Med resväskorna fulla av pengar", 12/9 2007