För den som är politiskt intresserad har den senaste tiden varit underhållande eller kanske avslöjande när det gäller den borgerliga högeralliansen. En moderat försvarsminister avgår i protest mot en moderat finansminister och en moderat statsminister låter detta ske. Inför öppen ridå kan vi se hur motsättningarna inom moderata samlingspartiet kommer i dagen i en hjärtefråga.

Min respekt för förre försvarsministern Mikael Odelberg har ökat dramatiskt. Under årens lopp har jag upplevt många ministrar som har varit mycket missnöjda med den behandling de fått i budgetförhandlingarna, men ingen har haft kurage nog att ta det steg som Odelberg tog.

Att det som hänt skadar regeringen Reinfeldt borde vara uppenbart för alla, men trots detta försöker ett antal borgerliga ledarskribenter hävda att det som skett stärker regeringen!

Inga alternativ
Varför? Jo, man vet att en majoritet av svenska folket inte har något emot att spara på försvaret och att moderata kärnväljare inte har något alternativ. Så ni gamla högerkvinnor och -män får sitta där med lång näsa!

Den nya folkpartiledaren Jan Björklund lanserade en idé om en lag mot äldrediskriminering. Bra, tycker jag som har kommit till åren men inte själv upplevt någon diskriminering, men jag vet många som gjort det. Ett av skälen till att vi, i tidernas begynnelse, lanserade lagen om anställningsskydd var just att äldre skulle få behålla sina jobb vid nedskärningar.

Alla som har någon som helst inblick i arbetslivet vet att arbetsgivarna gärna gör sig av med äldre arbetskraft till förmån för yngre. Det borde vara uppenbart för alla, att om man har jobbat många år som byggnadsarbetare eller inom vården så har det slitit på kroppen. Därmed är man inte lika alert som en yngre arbetskamrat, men man har erfarenheten, vilket många glömmer.

Piggare förmågor
Samtidigt som Björklund kom med sitt utspel om lag mot äldrediskriminering, hade det fackföreningsfientliga centerpartiet landsmöte och där fördes en debatt om att man ska avskaffa lagen om anställningstrygghet. Ordföranden i centerns ungdomsförbund tycker att det är rimligt att arbetsgivare ska ha rätten att byta ut äldre och utslitna mot yngre och piggare.

Fackföreningshataren Maud Olofsson verkade inte ha några större invändningar mot resonemanget, vilket möjligen kan bero på att hennes risk för arbetsskada begränsar sig till utslitna käkmuskler. Men glöm inte att både centerpartiet och folkpartiet är förutsättningen för den sittande regeringen. Är vi inte värda ett bättre öde?

Stig Malm
Skriv till debattredaktören