/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/bud3.jpg
Klockan är 02:45 och Gregoria Silves tolv timmar långa arbetsdag har just börjat.
Foto: ADAM IHSE

Efter ett år utan avtal närmar sig ett avgörande för landets 14.000 tidningsbud. Facket accepterar inte längre ett system med ren prestationslön.

Transport sa upp avtalet med Tidningsutgivarna (TU) i juni 2006 efter en lång tids missnöje. Enligt avtalet får tidningsdistributörerna betalt efter hur många kilometer de går eller cyklar. För Gregoria Silves, som går 8,4 kilometer varje morgon, ger detta 5.051 kronor i månaden. Till det kommer tillägg för bland annat tidningarnas vikt.

I klartext är det ett rakt ackord. Du får betalt efter hur mycket som blir gjort, utan hänsyn till tiden det tar. Snö, blåst och andra hinder är ditt eget problem.

– Arbetsgivarna har missbrukat avtalet, säger Marcel Carlstedt, ombudsman vid Transport. De har ändrat tidningsbudens distrikt för att lägga på dem mer arbete. I praktiken en lönesänkning.

Ett exempel är Västsvensk Tidningsdistribution (Göteborgs-Postens distributionsbolag), som förra året försökte slå samman utdelningsområdena i Angered till stordistrikt. Tidningsbuden demon­strerade utanför Göteborgs-Postens byggnad och uppmanade passerande bilister att tuta till stöd. Tutandet fick till slut arbetsgivarna att hota med domstol.

Facket kräver ett avtal som inte kan missbrukas. Ett avtal med lön för arbetad tid, precis som alla andra grupper har.

– Reglerade arbetstider är viktigt för de många tidningsbud som har andra jobb att sköta, påpekar Emanuel Franco, skyddsombud vid Västsvensk Tidningsdistribution som själv är undersköterska på heltid.

Ett möte mellan Transports och TU: s förhandlingsdelegationer den 20 augusti visade att arbetsgivarna förstår missnöjet med prestationslönen – men de vill inte släppa den. När parterna möts den 17 och 18 september vill Transport se ett avgörande steg mot betalning för arbetat tid.