/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/kafe2.jpg
– Det är bättre att jobba här än på McDonalds eller som telefonförsäljare, konstaterr Simon Frid där han står bakom disken på ett fiket. Foto: Jessica Gow

Kafépersonalen hamnar allra längst ner i lönestatistiken i år igen. Deras genomsnittslön hamnar på 16.800 kronor i månaden. 46.300 kronor mindre än den verkställande direktörens som hamnar i topp på listan.

– De som har de sämsta lönerna är också de utan utbildning. Så jag blir inte heller förvånad eftersom min pappa jobbar på SCB, säger Simon Frid är 19 år, som jobbar extra på Vete-Kattens kafé i Stockholm.

Simon Frid går ett varv i kaféet och plockar undan urdruckna kaffekoppar, torkar borden och är egentligen inte särskilt bekymrad över att han inte tjänar så himla mycket. Ty här ska han inte förbli.

– Jag går en kvällskurs på Södertörns högskola i ljud och rörlig bild. Jag vill bli filmregissör. Och för att vara ett extrajobb tycker jag lönen är ok. Det är bättre att jobba här än på McDonalds eller som telefonförsäljare.

Hänvisar till LO
På två sätt är Simon Frid typisk: Han är ung och han jobbar bara extra. När facket ska förklara varför kafépersonal, restaurangbiträden och städare tjänar allra sämst räknar de upp det som ofta kännetecknar gruppen: unga, timanställda, kvinnor, invandrare.

Mats Hulth, vd för Hotell- och restaurangföretagen, konstaterar att deras 4.400 medlemsföretag har kollektivavtal som de också följer.

Men är det inte besvärande att era anställda år efter år efter alltid hamnar längst ner i löneligan?

– Det besvärande är att LO och Hotell- och restaurangfacket sagt nej till förslaget att sänka arbetsgivaravgiften för hotell- och restaurangbranschen. Vill man att medlemmarna ska få bättre betalt borde man säga ja till det förslaget. Det är besvärande. Men det vågar ni väl inte skriva, säger han.

Enligt ett förslag från regeringen, som just nu är ute på remiss, vill alliansen slopa de sociala avgifterna, pensionsavgiften undantagen, för bland annat hotell- och restaurangbranschen.

– Det där tror jag inte ett dyft på, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och restauranganställdas förbund. Att arbetsgivarna om de får mer över skulle skeppa över det till de anställda! Det finns inga som helst belägg för att så är fallet. De pratar också om att det skulle skapa flera jobb. Men inte heller det finns det några belägg för.

”Inget har förändrats”
När Ella Niia pluggade jobbade hon extra som hotellstäderska.

– När jag nu åter konfronteras med den miljön ser jag att nästan ingenting förändrats. Detta icke-seende av hotellstäderskorna och deras arbete.

Hon hävdar att det till stor del handlar om värderingar. Låg lön ger lågt värde på jobbet.

– Även om vi tog ett stort steg i den senaste avtalsrörelsen med en jämställdhetspott har vi fortfarande långt att gå. Våra medlemmar har i genomsnitt 55 procents arbetstid. Det är en tuff situation, säger Ella Niia.

Ladda ner statistiken:
Ladda ner: hela listan på lönerna 2006 (som pdf-fil)
Ladda ner: hela listan på lönerna 2006 (som Excel-fil)

Lennart Lundquist
08-796 25 36
Skicka ett e-brev till reportern