/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/spendrup2.jpg
Ombudsman Sverker Andersson (t v) träffar den unga framgångsklubben på Spendrups: huvudskyddsombud Peder Simonsson, ordförande Tommy Johansson, vice ordförande  Mikael Söderberg. Foto: Janerik Henriksson


Aktiviteter som paintball, Ålandskryssning och fisketurer är några av ingredienserna i framgångsreceptet. Livsklubben på Spendrups bryggeri har stadigt ökat medlemstalet sedan den bildades.

Medlemstappet inom LO-förbunden har varit stort sedan regeringsskiftet förra året. Men verkligheten är inte fullt så dyster överallt.

Livsklubben vid Spendrups depå i Loviseberg utanför Stockholm har bara funnits i snart fem år. Men trots att klubben är så ung är facket i dag väl etablerat på arbetsplatsen.

Nått taket?
Så sent som i förra veckan skrev klubben in sin 74.e medlem i rullan. På en arbetsplats med 100 anställda är det en, för livsmedelsarbetarna, hög anslutningsgrad.

– Vi har nog nått taket nu. Resten är antingen medlemmar i något annat förbund eller så vägrar de facket helt, förklarar Peder Simonsson som är huvudskyddsombud.

Svårt i starten
Han startade fackklubben 2002 tillsammans med sina kollegor på arbetsplatsen. Trots god hjälp från moderklubben på Spendrups, och livsmedelsfacket centralt, var det inte lätt.

Ingen av dem hade jobbat fackligt förut.

– I början låg vi och tuggade paragrafer hela nätterna. Det blev ofta att man drog på för hårt i aktioner och förhandlingar. I andra frågor kanske vi inte gjorde tillräckligt. Men nu har vi funnit en balans i vårt arbete, berättar Peder Simonsson.

Mycket aktiviteter
Klubben ordnar många aktiviteter för sina medlemmar. Paintball och en kryssning till Åland är några exempel. Sedan berättar klubbens ordförande, Tommy Johansson, att kryssningen betalades – av företaget.

– Det var i en förhandling som vi i klubben fixade kryssningen. Vi tyckte att det var bättre än att företaget skulle betala vite, avslöjar han.

Men klubben erbjuder inte bara fritidsaktiviteter.

Studieverksamheten på arbetsplatsen är populär, och de flesta anslutna har gått medlemsutbildningen.

– Medlemskvartarna där vi går igenom försäkringar och pensioner tillsammans med de anställda fungerar också bra. Folksam har gett oss beröm, berättar Peder Simonsson stolt.

Kvinnor på g
Han tycker inte att regeringsskiftet och de kraftigt höjda a-kasseavgifterna har påverkat klubbens arbete nämnvärt.

– Det är bara att jobba vidare under de förutsättningar som råder, säger han.

I framtidsplanerna för klubben ligger bland annat ett jämställdhetsprojekt.

– Vi är i dag 97 procent män på arbetsplatsen men det ska vi försöka rätta till nu, säger Peder Simonsson.

Lars Tegermark
08-796 27 35
Skicka ett e-brev till reportern